Нова година - нов транспорт, канализация, ремонти в София

Фандъкова реже администрацията за образование и чистота

След равносметката, която направи Йорданка Фандъкова за отминаващата си година, кметът на Столична община обяви кои са приоритетите й за догодина.

Бюджетът на общината за 2013 г. е бюджет на устойчивото развитие на София и финансовата стабилност, заяви тя.

"Общината залага 1 милиард и 143 милиона лева като приходи и разходи за следващата година.

Това ще ни позволи да увеличим средствата за образование, чистота, поддръжка и ремонт на улици и да намалим разходите за администрация. Следващата година ще имаме възможност да работим с 280 милиона лева от европейски програми. Това са безвъзмездни европейски средства, с които поставяме до всеки лев, даден от софиянци, над един лев безвъзмездни европейски средства", добави кметът.

С тях ще бъде продължено строителството на метрото до Летище София и до Бизнес парк София.

Ще продължи изграждането на канализация в много квартали на София – „Овча купел”, „Горна Баня”, вилна зона „Горна Баня”, „Банкя”, местността „Сливница” в „Люлин”, „Симеоново”, главния колектор, който ще отводнява „Драгалевци” и други”, допълни Фандъкова.

"Освен 16-те нови детски градини, ще продължи работата по изграждане на 13 центъра от семеен тип, за да се затварят домовете за деца, лишени от родителски грижи", каза Фандъкова. Предвижда се ремонт на общинската онкологична болница. Ще бъде довършен и Музеят за история на София.

"Очакваме да имаме одобрение от Оперативна програма „Околна среда” за закупуване на над 130 нови автобуса, 20 нови трамвая. Закупуването на 50 нови тролейбуса е обезпечено с финансови средства. Това е много сериозна програма за модернизация на градския транспорт", добави Фандъкова.