Бон Джоуви, Депеш, Рамщайн... В очакване на 2013

И тази година родната сцена ще бъде разтърсена от грандиозни концерти

През последните няколко години на българска сцена успяха да се изявят някои от най-големите световни музиканти, за които преди българската публика само е мечтала.

След незабравимите гостувания през миналата година на звезди като Хулио Иглесиас, Дженифър Лопес, Лейди Гага, Мейси Грей и други, наситена с концерти се оказва и 2013 г.

Вече са ясни имената на някои от най-големите и най-желани групи, които ще изнесат концерти у нас.

Мечтата на хиляди родни фенове ще се сбъднеи България ще види за първи път на живо рок иконите "Бон Джоуви".

София е първата спирка от европейското турне на групата"Bon Jovi Because We Can - The Tour". Паметното събитие ще се случи на 14 май, а мястото е Националният стадион "Васил Левски".

Само два дни по-рано - на 12 май, ще се състои дългоочакваният концерт на "Депеш Мод". Засега е предвидено мястото да бъде стадион "Георги Аспарухов" в София, но поради ремонт на съоръжението е възможно да има промяна на мястото, но датата със сигурност остава същата.

Организаторите от "София мюзик ентърпрайсис" спазиха обещанието си пред почитателите, чакали четири години за това събитие, тъй като през 2009 г. концертът на "Депеш Мод" у нас беше отменен заради заболяване на вокалиста Дейв Гахан.

Шедьовърът на Роджър Уотърс рокспектакълът "The Wall" също е сред емблематичните събития през 2013 година. Автобиографичната рокопера, пресъздаваща падането на Берлинската стена, ще бъде представена на 30 август, отново на Националния стадион. В нея Роджър Уотърс - лидер и основател на легендарната група "Пинк Флойд", използва невижданиаудио- и визуални ефекти, прелитащи самолети, съживяване на учителя-марионетка и много други.

За първи път в България ще се състои и мюзикълът "We Will Rock You", изграден върху хитовете на "Queen". От 15 до 19 май българската публика ще има възможност да види на живо спектакъла, като капацитетът в зала "Арена Армеец" ще бъде 4 500 души за всяко представление.

"We Will RockYou" е най-грандиозният мюзикъл, който някога е обикалял света. Турнето на 20-милиона доларовата продукция ще започне от Великобритания на 27 март 2013 г. Продукцията е режисирана от Бен Елтън, със специалните музикални напътствия на Брайън Мей и Роджър Тайлър от "Queen".

Едно от ежегодните събития - фестивалът "Sofia Rocks", което доставя на българската публика имена като "Металика", "Уайтснейк", "Гънс Ен' Роузис" и много други, този път ще ни зарадва с немската група "Рамщайн".

На 26 юли на Националния стадион те ще включат София като част от своята турпрограма, която ще премине под мотото "Wir halten das Tempo". Кои ще са останалите участници на "Sofia Rocks" все още предстои да бъде обявено, но сме убедени в безпрецедентния вкус и усет на организаторите.

Рок събитията започват тази година с легендарния китарист Слаш. Организаторите "Most of evil" го поканиха с най-новия му солов проект "Slash featuring Myles Kennedy And The Conspirators". Бившият музикант от "Гънс Ен' Роузис" ще изнесе концерт на 4 февруари в столичната зала
"Фестивална".

Изненадите за 2013 г. обаче не спират до тук и тепърва предстоят. В очакване сме на гостите на редица емблематични фестивали, с които ще ни зарадват организаторите.

Едно от тези очаквани събития е фестивалът "Елевейшън", който макар с почти провалено първо, записа изключително успешно второ издание, а третото се надяваме да бъде още по-запомнящо се и наситено с разнообразна и качествена музика.

Превърналият се вече в традиция фестивал "Spirit of Burgas", който през 2012 година ни предложи Бъста Раймс, "Продиджи" и "Корн" и се обедини с най-големия фестивал за електронна музика "Solar", също ни оставя "жадни и гладни" за още величия от музикалната сцена. Кои ще са звездите и на самия "Solar", в чието лятно издание миналата година за първи път у нас гостува Давид Гета, остава също тепърва да разберем.

След много добро и силно първо издание на "Loud Festival" с надеждата да се превърне в ежегодно събитие очакваме от "Лауд консертс" предложенията за 2013 година.

Друг емблематичен фестивал "Каварна Рок Фест" обяви преди дни участието през 2013 г. на легендарните рокаджии от "Дийп Пърпъл". Те ще се изявяват на 2 юни - само няколко месеца след като бандата ще е издала новия си албум, който се очаква в края на април 2013 година.

Почитателите им в България ще са сред първите в Европа, които ще имат привилегията да чуят новите парчета на групата. Фестивалът тази година ще е два дни - 1 и 2 юни, като освен "Дийп Пърпъл", на сцената ще се качат и други интересни групи, които тепърва предстои да бъдат обявени.

Затова пък за почитателите на електронната музика вече е ясно, че на 8 март в "Арена Армеец" ще гостува шоуто на петкратно определяния за диджей номер едно Армин ван Бюрен - "A State Of Trance". За спектакъла си у нас Бюрен ще доведе диджеите Даш Берлин, Фери Корстен, Денис Шепърд и дуото "Myon and Shane 54".

Сред звездите, които ще видим отново на българска сцена през 2013 г. са, Ищар - на 13 април в зала 1 на НДК, и "Вайа Кон Диос" - на 20 април в зала 1 на НДК.

Дали през 2013 г. можем да очакваме да се случи отмененият през 2012 година концерт на Лени Кравиц, също е сред вълнуващите ни музикални въпроси. Звездата трябваше да представи на концерт в София на 30 септември деветия си албум "Black and White America", но поради ангажиментите си около заснемането на историческата драма "The Butler", то пропадна.

Концерт на Риана е едно от спряганите музикални събития през лятото на 2013 г. в София, но дали това ще стане факт, все още няма официална информация, макар че имаме пълните основания да се надяваме. Турнето "Diamonds World Tour" на барбадоската певица ще премине през юни и юли в Европа, което е едно от основните условия за включване и на България като част от него.