2013 дойде! Какво обаче ще ни донесе тя?

Задава се интересна година – референдум, избори и много годишнини

Коледните и новогодишни празници вече отминаха, първият работен ден за 2013 година тече и е време да погледнем какво ни очаква през следващите 364 (вече) дни. А те се очертават определено да бъдат доста интересни – референдум, политически борби и избори, а и няколко значими годишнини.

Екипът на Sofiautre.bg събра за вас най-интересните събития, които очакват България през Новата година.

Това което стана факт още от първите часове на 2013 година – минималната заплата стана 310 лева, данъкът "десятък" по депозитите влезе в сила, а природният газ и парното поевтиняха (поне засега.)

Още преди настъпването на Новата година започва и политическото, а дай Боже и повече икономическо, говорене за бъдещето на АЕЦ "Белене". 30-дневната информационната кампания за референдума вече започна, а на 27 януари ще трябва да отговорим пред урните на въпроса "Да развиваме ли ядрена енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?".

За да имат успех, агитаторите трябва да докарат пред урните 4 345 450 души – само един човек по-малко и решението няма да бъде задължително за държавата. Освен битката за "Белене" обаче политически наблюдатели приемат тази кампания като генерална репетиция за задаващите се парламентарни избори.

На 19 февруари ще се преклоним пред паметта на Васил Левски, като отбележим 140 години от обесването на Апостола на свободата. Дотогава трябва да бъде почистен и реновиран паметника на най-бележития българин в центъра на София, който е издигнат преди 118 години в близост до предполагаемото място на обесването на Апостола.

Пет дни по-късно – на 24 февруари, Българската православна църква ще има своя нов патриарх. Тогава в София ще се състои съборът, на който ще бъде определен наследникът на Негово Светейшество патриарх Максим, който почина на 6 ноември на 98 години. До избора църквата ще се оглавява от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, който е и един от фаворитите за нов патриарх.

Още една бележита годишнина ще посрещнем през март. На 3 март България ще отбележи 135 години от своето Освобождение.

1 април не на шега ще бъде хубав ден за българските пенсионери, след като от тогава ще има повишение на доходите им. Възрастните хора, които получават минимална пенсия, от началото на пролетния месец ще се разписват срещу 150 лева вместо досегашните 145 лева,. От същата дата социалната пенсия за старост ще скочи от 100,86 лв. на 110 лв. Парите и на останалите пенсионери ще се увеличат, но ръстът им няма да бъде еднакъв за всички, а ще бъде съобразен с годината на пенсиониране.

През месец май пък българинът ще се радва на празници и много почивни дни. Цели 6 ще са те в началото на месеца - от 1 до 6 май включително. През 2013 година Великден се пада на 5 май, а само ден по-късно е Гергьовден.

Вероятно в началото на юни ще бъде готова на 100% и автомагистрала "Тракия", която ще се превърне в първата напълно завършена магистрала в България. Така в началото на лятото вече ще може да пътуваме по-бързо, по-удобно и по-безопасно от София до Бургас, като разстоянието ще се взема за около 3 часа и половина.

Горещото лято обаче няма да ни завари само на плажа, а ще се принесе и в родния политически живот. През лятото на България й предстоят парламентарни избори, а месец преди това и ожесточена предизборна кампания. След това пък предстои и сформирането на нов кабинет. Точна дата на вота все още не е обявена, но вероятно денят ще е някоя неделя в периода от края на юни до средата на юли.

Лято с усилени ремонти на улици и мостове очаква софиянци. Сред най-големите проекти са подновяването на настилката на "Цариградско шосе" и ремонт на "Лъвов мост.

На 22 септември ще отбележим и 105 години от Независимостта на България.

В началото на октомври пък трябва да стане ясно, ще се класира ли националният ни отбор по футбол за Световното първенство през 2014 година в Бразилия. Към края на същия месец родните представители в зимните спортове пък ще се борят за "визи" за Зимната Олимпиада в Сочи през февруари 2014 година.

В края на декември ни очакват отново доста почивни дни по Коледа и Нова година. Реално в периода 20 декември – 2 януари ще има само 3 работни дни.

Какво друго ще ни поднесе 2013 година предстои да разберем. Ние оставаме с надежда, че хубавите новини ще са много повече от лошите.