Избират нов патриарх на 24 февруари

Това е последната възможна дата за патриаршески събор

България ще има своя нов патриарх на 24 февруари догодина. Това е датата, която Светият синод определи за провеждането на патриаршеския избирателен събор. На него от трима митрополити, посочени от ръководството на Българската православна църква, ще бъде избран новият Български патриарх.

Веднага след избора ще се състои и интронизацията на новия предстоятел в столичния храм паметник "Св. Александър Невски".

На 13 януари 2013 година ще се проведат избори за епархийски избиратели за патриаршеския събор. Те ще вземат участие в събора от името на своите епархии. Синодът определи и архиерейски комисии, които да се заемат с организацията на изборите.

24 февруари е последната възможна дата за провеждане на патриаршески събор. Следващата неделя е 3 март, когато е националният празник на България.

До избора на нов патриарх се стигна, след като главата на Българската православна църква Максим почина в началото на ноември.

В момента наместник-председател на Светия синод е Варненския и Великопреславски митрополит Кирил.

Той бе избран на поста след тягостна среща, в която Пловдивският владика Николай напусна архиерейското заседание в знак на несъгласие с избора на Кирил.

Впоследствие за 40 дни той бойкотира заседанията на Светия синод, но вчера ненадейно се появи, без обаче да пророни и дума пред журналистите.

Според източници на Bulgariautre.bg с най-големи шансове да застане начело на църквата е Неофит Русенски.

Друг ярък претендент за поста е Йоаникий Сливенски.

Това са двамата митрополити, които биха могли да обединят архиереите около себе си. Само те биха могли да получат и необходимия брой гласове от митрополитите, за да влязат в тройката, от която през февруари догодина ще бъде избран следващият ръководител на Българската православна църква.

Все пак, ако двамата не успеят да убедят останалите митрополити, че именно те са правилният избор, е възможно да се стигне и до вариант, в който България да остане без патриарх. Вариант, който е зловещ за БПЦ, защото именно тогава се проправя пътя на съда да регистрира алтернативен или алтернативни Синод/и.