120 проверки за цигари по празниците, глобени няма

Мисия Бургас

04-01-2013, 06:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Славея Стоянова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Нова мода: Кафенета предлагат електронни цигари бонус, топлят пушачите с печки навън

Любитителите на папиросите обаче пушили на воля в заведенията в новогодишната нощ

Заклети пушачи пренебрегнали тотално забраната да димят на закрито и твърдо отказали да висят на студа с цигара в ръка в празничните дни и редовно палили в заведенията, сигнализираха читатели на Burgasutre.bg

"Не сме настоявали да пушим вътре. Персоналът на заведенията, в които изкарахме Нова Година, Стефановден и другите празници сам предложи, дори ни раздаде чаши, в които да събираме фасовете", разказа 22-годишната Мими Йорданова.

В празничните дни, за да са сигурни, че няма да има отлив на клиентела собствениците прилагали всякакви хитрини, за да угодят на пушачите. Чаши, завити със салфетки и пълни с вода, гарантирали, че угарките ще останат скрити от очите на неканени проверяващи по никое време. Стаи, които по принцип пък се ползват от персонала и вътрешни помещеня също били превърнати в импровизирани пушални на закрито, които пазили клиентелата от минусовите температури по празниците. 

“Ресторантьорите сами предлагаха да не излизаме навън, а да пушим вътре. Пепелници обаче не ни даваха, а само чаши и чинийки, в които да гасим фасовете. И така при евентуална проверка аз и компанията ми щяхме да понесем отговорността", разказва още Йорданова.

Според наредбата ако са поставени табели или стикери, които ясно показват, че пушенето е забранено и няма пепелници, клиентът понася санкцията. При наличие на пепелници по масите и баровете и липса на обозначения - собственикът в виновен, че забраната не се спазва. 

В периода от 21 до 27 инспекторите са направили 80 проверки, които не са установили нито едно нарушение. В пиковия за кръчмите период след 28-ми пък са инспектирани 42 помещения, като отново не са констатирани нарушения.

“Общо 122 проверки са направени. Продължават да се извършват, също така има и жалби, по които се ходи и ще се проверя. Повечето от обектите са за хранене и развлечение, има и лечебни и здравни заведения и други обществени места”, каза за Burgasutre говорителят на РЗИ Елица Карагьозова.