Нови химически WC в парковете на София

Фирмата, спечелила търга, ще ги лъска с пароструйка

Парковете в столицата ще са с нови химически тоалетни. Те трябва да могат да се заключват и отвън. Договорът с фирмата, която е осигурила и почиства сегашните нужници, изтича. Затова ще бъдат доставени 16 нови химически тоалетни. Те ще са по две в парка „Владимир Заимов”, Борисовата градина, край Паметника на Съветската армия и в третата част на Южния парк.

В останалите му части ще има по един нов WC. Толкова ще са и в градската градина, при Националната художествена галерия, при Военната академия, при пл. „Батенберг”.

За целта общината е обявила обществена поръчка и ще се избере фирмата, която предложи най-ниска цена за една тоалетна.

Кметството обаче може да си позволи да даде 66 бона за цялата поръчка. Избраната фирма освен че ще трябва да достави 16-те химически кабини, ще трябва да ги чисти всеки ден или през ден в зависимост от сезона.

Лъскането на нужниците трябва да е с пароструйка и безопасен за околната среда препарат. Частникът задължително трябва да поставя по едно руло тоалетна хартия и да ги ароматизира.

Фирмата трябва да ги поддържа до края на 2014 г.

Общината предвижда още в парковете и в центъра на София да има 52 обществени тоалетни, които обаче няма да са химически, а модулни – с фотоклетка и мивка, но без баня. Цената на едно такова съоръжение е между 25 000 и 50 000 евро.

„Вече имаме схема с местата на новите тоалетни, а след около 6 месеца трябва да бъдат обявени процедурите за отдаването им на концесия”, обясни главният архитект на София Петър Диков.