Шефът на Агенцията по горите аут заради "Дюнигейт"

Когато има виновен, той бива или уволняван, или даван на прокурор, обяви премиерът

"Може би, още днес ще уволня шефа на Агенцията по горите (Бисер Дачев - бел. ред.), защото, когато е прочел за Несебър е бил длъжен да провери за какво става въпрос или най-малкото да ме информира, че там става някакво безобразие", коментира премиерът Бойко Борисов скандала "Дюнигейт".

Миналата седмица стана ясно, че 29 дка парцел (уж бивш горски фонд, а всъщност пясъчни дюни – бел. ред.) край Несебър ще се превърнат в луксозен туристически комплекс.

Теренът в квартала на богатите "Черно море"е сменил предназначението си през 2008 г. по време на управлението на Тройната коалиция.

Министър-председателят посочи, че когато има виновен, той бива или уволняван, или даван на прокурор.

"Това е огромната разлика между нас и предишните. Едновременно с търсенето на отговорност, аз съм сезирал още преди няколко дни изпълняващия длъжността главен прокурор. Този, който е подписал, че това не са дюни, а си е обикновена земя, това е първият виновен", уточни премиерът.

Борисов обяви, че предлага на ГЕРБ да направят анкетна комисия, в която да се разгледат всички сделки от 2003 г. досега.

"В тази комисия да има само един представител на ГЕРБ, всички други да са от другите партии, но да бъдат отворени и тази комисия да работи под наблюдението на медиите и НПО", заръча Борисов.

По думите му стотици хиляди подобни сделки са проведени от предишното управление на Тройната коалиция.

Премиерът посочи и две от тях са "особено фрапантни" -  на 8 декември 2008 г. Станишев взема решение на МС и изключва от горския фонд в Старо Оряхово 1339 декара и ги плаща по 9,9 лв. И още 1369 декара по 9 лева и 69 стотинки.

"Всички сделки искам да се разгледат. Особено тези, които са на брат му на Станишев. Имаха наглостта да говорят, че някакъв, който се познава с Цветанов да го наричат Цецо Кумецо. А да видим тяхната далавера "Батко и братко", с която загубихме хиляди от европейски програми. Да го видим всичките наяве", коментира Бойко Борисов.