Ето го! Флагът ни на Южния полюс

Общество

08-01-2013, 16:06

Снимка:

Български Антарктически институт

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Българският флаг вече гордо се вее на Южния полюс

Проф. Христо Пимпирев гордо позира с родния трибагреник

Проф. Христо Пимпирев изпрати снимка с българското знаме на самия Южен полюс, след като сутринта антарктикът ни остави родния трибагреник на най-южната точка на Земята.

Пимпирев участва в международната експедиция посветена на 100-годишнината от достигането на Южния полюс от Роуалд Амундсен и Роберт Скот.

На командира на американската база "Амунсен-Скот", разположена на самия Южен полюс, професорът е подарил възпоменателен плакет на Българската антарктическа станция "Св. Кл. Охридски".

Двамата с монголския проф. Дугержав вече се аклиматизират успешно в лагера след пристигането си от Южния полюс, където прекараха на палатка.

Очаква се двамата да се завърнат на 10 януари вечерта в Пунта Аренас, откъдето с автобус ще продължат за Ушуая и с испанския кораб "Есперидес" ще се включат в редовния ход на 21-ата Българска Антарктическа Експедиция на остров Ливингстън.

На 10 януари от летище София пък излита поредната група от 12 участника в Българската експедиция. Сред тях са младите биолози Ралица Зидарова и Благой Узунов, както и известните ни алпинисти Дойчин Боянов и Александър Шопов, които ще развият спечеления от тях проект за изследвания на аклиматизацията на човешкия организъм при екстремни условия.