Българчетата, живеещи в сиропиталища – 4755

Приемните семейства у нас вече са 1300, но са недостатъчни

Общият брой на децата, живеещи в институции у нас е 4755, но всяка година намалява с хиляда в резултат на алтернативните грижи, казва в интервю за БТА председателят на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов.

Той смята, че все повече деца ще попадат в приемни семейства, а не в институции, като с течение на времето приемната грижа ще става все по-динамична и ще се подобрява.

Каменов посочва, че към момента приемните семейства в България са над 1300 и прогнозира, че желаещите ще станат много повече.

"Предизвикателството за 2013 година е да направим така, че в едно приемно семейство да се отгледат повече от едно дете, особено ако децата са братя и сестри", заявява той.

Според него поне 70 от центровете за настаняване от семеен тип ще бъдат готови тази година и голяма част от всички 1600 деца с увреждания, които живеят в момента в сиропиталища, ще бъдат изведени в къщички от семеен тип.

Каменов отбелязва още, че в 21 общини в страната ще се отворят центрове за настаняване от семеен тип и по някои вече е започнало строителството.

По думите му броят на децата, насилвани или тормозени в специализирана институция е под 1%.