Станишев-брат бедняк! Нямал 707 дка дюни в Несебър

Преди дни премиерът обяви, че Георгий купил земята за 7 лева на декър

Казвам го пред целия български народ: нямам никаква зелена или каквато и да е собственост на Черноморското крайбрежие - нито един квадратен метър, обяви братът на лидера на БСП арх. Георгий Станишев.

Преди два дни, в разгара на скандала "Дюнигейт"1 примиерът Бойко Борисов обяви на среща с еколози, съвместно със земеделския министър Мирослав Найденов, екоминистъра Нона Караджова и регионалния министър Лиляна Павлова, че братът на соцлидера държи 707 декара от дюните в Несебър.

Борисов каза още, че мястото край Несебър, на което архитектът е собственик, е фантастично и му е било продадено за седем лева за декар.

Днес обаче Георгий Станишев отрече да има имоти на брега.

"Нямам нито един квадратен метър по Черноморието", обяви той и увери и че нито е купувал, нито е продавал терени край морето.

Той обаче участвал в проектирането на вилна зона в местността Карадере, но не като пряк нает архитект от собствениците на местността, а чрез британската фирма "Фостър", с която имал бизнес отношения.

"Моята компания "Проджект" ЕООД беше поканена да партнираме на компанията на Норман Фостър. Създадохме екип, който направи проект на градоустройствено ниво на територията, принадлежаща на нашият клиент. Нищо не е построено на тази територия. Нямам никакви дялове. Имам хонорар за една извършена работа", разказа пред bTV Станишев-брат.

Той посочи, че не е работа на архитекта да изследва по какъв начин е придобита една земя.

"Ние си вършим работата като проектанти. Имам доста построени сгради в София. Все по-малко работя в България, повечето работим за страни като Кувейт, Русия, Кипър, малко Гърция", допълни той.

На въпрос защо проектът за Карадере е бил прекратен, Георгий Станишев се оправда, че е имало нужда от ревизия по проекта, след като е навлязъл Законът за Натура 2000.

"Когато ние работихме, този закон не действаше", уточни той.