Няма данни за злато под дюните в скандалния терен

Туризъм

09-01-2013, 10:28

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Злато под дюните?

И данъчните проверяват несебърските дюни

Археолозите не изключват обаче шанса за останки от кости в този район

Данни за археологически находки открити на територията, станалият скандален имот край Несебър от 29 дка, за който проф. Божидар Димитров изказа предположения, че може да крие артефакти няма. Това каза за Burgasutre шефката на музея "Старинен Несебър" - Петя Каишкина.

"Щяхме да сме първите, скочили срещу застрояване, ако имахме доказателства или очаквахме археологически находки. За съжаление нямаме такива основания за момента", каза още тя.

Вчера шефът на НИМ проф. Божидар Димитров хвърли бомба, съобщавайки за вестник "Стандарт", че златни съкровища може да пазят скандалните дюни в местността Кокала край Несебър. Според него местните хора кръстили терена Кокала, защото непрекъснато попадали на древни кости в него.

"Историческите и археологическите данни сочат, че спорните 29 дка се намират точно на място, за което се предполага, че някога е бил некрополът на легендарната Месембрия", уточни Димитров. 
 Добре е преди да се реши съдбата на скандалния терен, той да бъде проучен от археолозите, призова Димитров. Днес обаче от Несебърския музей изразиха друго мнение по темата.