Промените в Изборния кодекс – сега!

Ако не станат до месец, ГЕРБ няма да ги подкрепи, обяви Красимир Велчев

Ако Изборният кодекс не бъде вкаран в пленарна зала до един месец и то с общо съгласие, от ГЕРБ ще бъдат категорично против, обяви председателят на парламентарната група на управляващата партия Красимир Велчев.

"Ако променяме нещо в Изборния кодекс, то трябва да стане сега, а не в последния момент. Ние не може да правим промени в последния момент", отбеляза Велчев.

Той подчерта, че една година този закон е гледан в Правна комисия и в един момент, когато законът влезе в зала, са започнали безсмислени спорове.

"Шест часа обсъждахме дали изборите да се провеждат в събота или в неделя. Това явно показва едно – нежелание, съботиране и отново малко преди изборите да започнем наново разправиите", обяви още шефът на ГЕРБ в парламента.

Според него опозицията в лицето на БСП и ДПС имат интерес нарочно да атакуват промените в Изборния кодекс.

Както е известно измененията в него станаха повод за пореден скандал в родния парламент. В средата на декември парламентарната група на ГЕРБ обяви, че спира обсъждането на промените в Изборния кодекс, докато не последва извинение от страна на БСП и ДПС.

"Другата седмица законопроектът няма да бъде в програмата на Народното събрание и въобще няма да бъде изведен в дневния ред на парламента - нито преди, нито след Коледните и Новогодишните празници, ако от опозицията не дойдат и по надлежния ред не им се извинят", закани се тогава председателят на правната комисия Искра Фидосова.

От правно естествено, ако не бе продължено разглеждането на текстовете от Наказателния кодекс, гласуваните досега текстове на промените нямат сила и продължава да действа Избирателният кодекс в неговия предишен вариант.