25 легла в първия хоспис в Бургас, отварят го до месец

Мисия Бургас

09-01-2013, 14:42

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Димитър Николов: 2012-а е най-динамичната ми година, откакто съм кмет

Отделението ще бъде за долекуване, рехабилитация и обгрижване на тежко болни пациенти

Първият хоспис в Бургаска област ще заработи до средата на февруари. Той ще се намира на 10-ия етаж в  стария корпус на Бургаската болница, на мястото на картотеката на ТЕЛК. Предвидено е да разполага с  25 легла. Новото отделение ще обслужва тежко болни пациенти, които ще получават грижи и медицинска помощ, каквито близките им не могат да оказват у дома.

Пациенти, които вече трябва да бъдат изписани, но все още не се чувстват достатъчно укрепнали да се обслужват сами вкъщи също ще могат да ползват услугите в това отделение. Такива например са хора след прекаран инсулт или инфаркт.

Хосписът ще работи с Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) . Настаняването ще става и след свикване на Лекарска контролна комисия (ЛКК) и взето решение за долекуване на конкретния пациент.

Болничният престой по клинична пътека за някои заболявания е само седем дни, след което пациентът се изписва и роднините трябва да измислят вариант как да се грижат за него – сами или да наемат медицинска сестра, която да ходи у тях. Разкриването на хосписа ще предостави възможност на тези хора срещу заплащане, за болния да се полагат неодходимите медико-социални грижи.

"Предвиждаме в новия бюджет на община Бургас за 2013 г. да заделим финансови средства за подпомагане на нуждаещите се социално слаби жители, за да могат и те да се възползват от тази услуга“, сподели кметът Димитър Николов.

Има предложение в отделението да се приемат и онкоболни, докато специализираният хоспис заработи. В момента проекта е в  процедура за избор на изпълнител и по план трябва да отвори врати най-рано през 2014 г. Хора с множествена склероза, тежки хронични заболявания, съдови аномалии, гангрени на крайниците и всякакъв вид измръзвания и пациенти, които нямат собствен дом, но се нуждаят от медицинско обслужване ще могат да се възползват от новата услуга.

В 31-то отделение на МБАЛ-Бургас ще работят лекари по вътрешни болести - терапевти, невролози, медицински сестри и санитари. Изграждането на новото отделение е финансирано от община Бургас, а МБАЛ – Бургас предоставя базата и медицинската услуга. В момента реконструкцията на помещенията е към своя край, предстои монтиране на необходимата медицинска апаратура в тях.