Виж как можеш да премахнеш профила си във фейса

Новините

10-01-2013, 07:00

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Има Facebook, няма секс

Полицията се пренесе във Facebook

Има начини да ви "изритат" от социалната мрежа, без дори да се налага да обяснявате в хиляда писма защо искате да я напуснете.

Искате обратно личното си пространство и свобода? Ще ви е много трудно, ако веднъж сте си направили профил във Facebook и искате да го заличите, заедно с всички снимки и лична информация, която сте публикували. Има, разбира се, начини да ви „изритат“ от социалната мрежа, без дори да се налага да обяснявате в хиляда писма защо искате да я напуснете.

Най-голямата социална мрежа в света вече мина психологическата граница от 1 милиард потребители и напълно с основание се взема изключително насериозно в модерирането относно това какво могат и какво не могат да публикуват потребителите.

И докато някои забрани са напълно логични, за да не се допуска нарушаване на лични права, други са доста спорни, а трети направо нелепи.

Разбира се, целта на Facebook е максимално да задържа и увеличава своите потребители, така че много често ще трябва да се заредите с търпение, преди профилът ви да бъде заличен, като това най-вероятно ще е предшествано от поетапно спиране и „банване“ за все по-продължителни периоди.

Ето и кои са стъпките и поведението, които не се толерират от социалната мрежа и за които можете да бъдете изритан:

1. Кърменето е забранено

Въпреки че публикуването на голи снимки или такива, квалифициращи се като порнографски, са забранени в общите условия на социалната мрежа, много спорно снимките на кърмещи жени също попадат в тази категория. По този въпрос има редица оплаквания, предимно от майки, включително и много протести пред централата на компанията.

2. Може да има само един Марк Закърбърг

Профилът на потребител с имена М. Закърбърг е бил изтрит от социалната мрежа. Това, всъщност, е адвокат от Индианаполис със съвпадение в имената. Той е получавал ежедневно по 500 предложения за приятелство.

Представянето ви за известна или популярна личност в социалната мрежа може лесно да ви подсигури „спирането на профила“.

3. Регистрирате се с известен псевдоним

Социалната мрежа не разрешава да има разминаване в имената. Това прави така, че известни личности, творци и музиканти не могат да се регистрират с псевдонимите, с които са известни в обществото. Всеки трябва да използва първото си име в профила си, според указания на социалната мрежа, или в противен случай можете да бъдете заличени.

4. Организирате хакерски групи

Хакерски групи, като „Анонимните“, се събират и планират своите атаки в социалната мрежа. Такъв бе случаят с хакването на сайта на Visa, след отказа на компанията за кредитни карти да извършва плащания за финансиране на сайта Wikileaks.

5. Публикувате странни снимки на децата си

Социалната мрежа не толерира снимки на деца, които биха могли да се сметнат за неуместни. Има много случаи на изтрити профили и снимки именно поради тази причина. За неуместни се възприемат и голи снимки на деца, които най-вероятно бихте сметнали за „безобидни“ и искате да покажете на своите приятели.

6. Спамите „приятелите“ си

Адам Гербез е глобен с 873 милиона долара за разпространение на спам за уголемяване на части от тялото сред 4 милиона потребители, както и промотиране на порнографски материали, според данни на PC World. Това му поведение е довело до изтриването на фейсбук-профила му и банкрута му през 2010 г.

7. Лъжете с възрастта си

Ако нямате 13 години, то нямате право да имате фейсбук профил. Според шефа по сигурността на Facebook, ежедневно се изтриват над 20 000 профила на малолетни.

8. Добавяте автоматизирани скриптове


Добавянето на програмни кодове в социалната мрежа не се толерира. Ако на „интелигентната“ социална мрежа й се стори, че сте прекалено „активен“, то е напълно възможно да получите писмо със следния текст – „Здравейте, нашата система индикира, че сте изключително високоактивен в социалната мрежа и разглеждате страници в прекалено ускорени темпове. Подозираме, че можете да използвате автоматизиран скрипт“.

9. Публикувате порнографски, голи или обидни снимки, както и насаждащи расова омраза или подтикващи към насилие

Може би един от най-бързите начини да ви спрат профила е да публикувате една от гореспоменатите снимки. Естествено, тук веднага започват полемики дали снимката може да се определи като обидна, порнографска, еротична или просто е произведение на изкуството.

За да се подсигурят, от Facebook им е много по-лесно просто да изтрият снимката, особено ако срещу такава има оплаквания. Безспорно социалната мрежа разполага с относително добра система за разпознаване на публикувани голи тела.

Много често, дори и при наличието на строги правила, има страници и потребители, които успяват да минат незабелязани.

Всъщност, системата на социалната мрежа като че ли залага на принципа „ако не пречи на никого, значи няма нужда от намеса. В тази насока най-вероятната причина да ви „баннат“ за няколко дни и да вървите по пътя към тотално заличаване е някой да ви „репортне“. Предвид на големия брой „хейтъри“ (както е модерно да се казва), това е напълно възможно./ sveji.net