Сватбени халки от черно злато - последният писък на модата

Фигури от карамелизирана захар са сред акцентите на празненството

Сватбени халки от черно, жълто и розово злато, изящни фигури от карамелизарана захар, приказни рокли от дантела, декорирани с перли и камъни станаха част от първия ден на изложението "За вашата сватба мечта", организирано от бургаски браншови агенции. 

"За да се постигне черният цвят, златото се обработва с черен родий. Това не променя цената, не е важен цветът на златото, а изработката, каратите и камъните, които се вграждат. Има двойки, които искат рубини или сапфири заради символиката, разказа за Burgasutre Петина Янева. Бъдещите младоженци могат да избират между 220 модела, като всяка двойка може сама да доаранжира или измени нещо в бижуто. В традиция се е превърнало пък бъдещите булки сами да избират годежните си пръстени. Така се губи елементът на изненадата, но поне няма разочаровани, коментираха още бижутери. 

"Като цяло класическите модели са предпочитани, няма мода при тях. Цветовете могат да бъдат всякакви с аранжирани цирконии или диаманти. Младите момичета вече започват да си поръчват бяло злато, преди избягваха, защото приличало на сребро", допълни Янева. 

Цветята за сватбата, букетът на булката и аранжировките често са съобразени със сезона. През лятото предпочитаната гама е жълто-оранжевото. За зимни сватби бъдещите булки се спирали на бяло и кремаво със златисти и сребърни елементи, разказа Тоня Арнаудова. За сватбите навън най-желани били слънчогледите, но недостатъкът им е че са много нетрайни и се нуждаят от повече вода. 

ВИЖ ТУК РЕВЮТО НА ПРИКАЗНИТЕ СВАТБЕНИ РОКЛИ

Изящна каляска с впряг, изработена от карамелизирана захар пък обра погледите на щанда за сватбени торти и сладки. За финото изделие са нужни около три дни изработка, а цената на килограм е 52 лв. Фигурата може да бъде изработена и от шоколад. Друг акцент бе и мини копие на сватбената торта на Кейт Мидълтън и принц Уилям. Торта, декорирана с морски елементи - корали, миди и раковини, както и такава с фолклорни елементи също бяха изложени на форума. Тематични сладки като сватбени пантофки или курабийки-сърце грабнаха вниманието на бъдещите младоженци. Още снимки - тук

По наблюдение на Марияна Панчова от сватбена агенция "Мирена" младоженците залагат на класиката. Повечето двойки, които минават под венчило продължават да държат на бялото в съчетание с други цветове. 

"Задължително е какъвто цвят е украсата на самото тържество, да има такъв акцент в булчинската рокля. Дантелата е много актуална", каза Панчова. Ресторантите все още са най-предпочитаното място за провеждане на тържеството. Има обаче младоженци, които търсят малко по-нестандартна локация и залагат на лятно парти на плажа.

Така например преди време организирали празненство на пясъчната ивица, където младото семейство се венчало, а после купонът се пренесъл в близкия хотел.

Изложението "За вашата сватба мечта" ще продължи и днес. Пълната програма:

10:00 - Начало на изложението
10:30 - Презентация на АБСА и домакин на изложението
10:45 - Томбола с награди
11:00 - Фолклорна формация „Веселяци”
11:30 - Кратка информация за дейността на всички фирми, които участват на изложението
12:10 - Фолклорно представяне – Механа „Земляци”
12:30 - Кратка информация на домакина на изложението
13:00 - Танцово студио 29-Бургас
13:30 - Томбола с награди
14:00 - Струнен квартет "Вива"
15:30 - Томбола с награди
15:50 - Кратка информация за дейността на АБСА
16:00 - Представяне на торти и сладки изкушения от фирми работещи с „АБСА”
16:15 - Презентация за дейността на фирмите, които участват в изложението
16:50 - Закриване на изложението
17:00 - Томбола с награди
17:30 - Заря