Ранни записвания смъкват 20% от цената на летните почивки

Туризъм

13-01-2013, 12:00

Снимка:

burgasutre, архив

Автор:

Славея Стоянова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Софийски турагенции завладяха бургаския пазар

Пакетите ол инклузив са най-търсени от клиентите

С 20% по-евтина излиза почивката през лятото, ако резервацията е направена до края на март. Ако запазите стая през април пък, отпуската ще излезе между 10 и 15% по-тънко.

Тур оператори и хотели предлагат изобилие от атрактивни оферти, за да привлекат отсега сигурна клиентела за сезона, показа репортерска проверка. За избралите да почиват извън пика на сезона също има неустоими предложения.

Четиризвезден хотел в Несебър например предлага ол инклузив за 60 лв. дневно на човек до края на май. Цената за август скача двойно и тогава мераклиите да събират тен ще се бъркат по 120 лв. за същите услуги. 

По наблюденията на тур агенти обаче българите нямат навика да планират още от януари лятната отпуска. Нашенците резервирали най-рано в началото на февруари, като търсенето продължавало и през април и май. 

Някои хотели искат цалата сума да се плати авансово до края на януари. Хотелите в България правят намаления или пакетни цени за определен период, понякога с фиксирани дати, обясни пред Burgasutre Златка Илиева, управител на туристическа фирма.

Оказва се, че браншът в южната ни съседка Турция е много по-гъвкъв към отпускарите. Там цените с атрактивните отстъпки важат през целия сезон, въпреки че нощувките им по принцип са по-евтини отколкото у нас. Руските туристи обаче предпочитали да почиват в България, а тези със собствен имот по морето организирали кратко посещение на юг с агенция.

Клиенти пък отчитат, че през последните години е паднало качеството на храната, предлагана в пакетните почивки, обясни Илиева. Въпреки това отсега има желаещи за едно от най-добрите предложения на пазара - екскурзия с 9-дневен престой през май в Бодрум, с включен транспорт на база ол инклузив за 390 лв. 

Осмомартенски двудневни пакети в Кавала също грабват вниманието на бургазлии и вече планират как да направят празника незабравим. Екскурзията на човек в четиризвезден хотел е 188 лв., като в офертата влиза транспортът и закуска.