Протестите за Иракли – тенденциозни, смята Караджова

Защо не са обжалвали и протестирали досега, пита екоминистърката

Фактът, че решението за строителство в местността Кладери в Иракли, издадено през август 2011 г., не е обжалвано по съответния ред до ден-днешен и не е повдиган въпросът, за мен означава, че това е изключително тенденциозно и преднамерено обвинение към службите на министерството, обяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова по повод протестите на екоактивисти.

Тя посочи, че процедурата по ОВОС за изграждането на ваканционен комплекс в Иракли е проведена законосъобразно и при пълна прозрачност и съгласно териториално-устройствения план от 1997 г. , който казва, че в местността Кладери в Иракли е допустимо строителство.

От МОСВ посочиха, че територията, на която е разрешено изграждането на ваканционен комплекс, е била урбанизирана. Към датата на процедиране на инвестиционното предложение в част от имотите е имало съществуващи постройки - бивш пионерски лагер и почивна станция.

Независимо от това директорът на регионалната екоинспекция е изискал да се изготви доклад по ОВОС и оценка за съвместимостта на инвестиционното намерение със зоните от Натура 2000.

Още през 60-те години с решение на ЦК на БКП са отредени 40 дка за строителство на почивни бази и пионерски лагери на тази същата територия, обясни министърът на околната среда и водите.

Караджова уточни, че в рамките на няколко месеца ще бъде издадена заповед и за обявяване на защитена зона Камчийски пясъци, която ще бъде аргументирана с резултати от проучвания на учени от БАН и неправителствени органзиации.

"Камчийски пясъци е само една малка част от много голяма защитена зона. За да издам заповедта, трябва да имаме информация за цялата зона, а не само за Камчийски пясъци. Ще спазя напълно всички предложения, които направи екипът и по отношение на тази защитена зона", посочи Караджова.

Както е известно преди ден министърът на околоната среда Нона Караджова обяви мотивите на инициативата "Да спасим Иракли" като тенденциозни и лишени от градивност.

Редица граждани излизат днес пред сградата на Народното събрание, обединени в протеста "Долу ръцете от Иракли!". Призивът им е това да бъде последен протест за Иракли.

Демонстрацията е обявена в социалната мрежа Facebook, където привлича сериозен интерес и заявилите да излязат под прозорците на българския парламент нахлузили върху зимните си дрехи бански, хванали шнорхели или сламени шапки, са над 1500 души.

"След 6 години протести, дела и стотици акции, ето го и бетонът в Натура 2000 на поредните "еднофамилни къщички" на Иракли! Този път инвеститорът се казва "Емона 2000". Този път планът включва 30 къщи и резиденции", заявяват недоволните. Техният призив към всички, които подкрепят значимите казуси по българското Черноморие и "Да спасим Иракли", е да извикат заедно и отчетливо - "Писна ни да се занимаваме с това да спасяваме Иракли! Искаме решение веднъж завинаги!", зоват протестиращите.

Протестиращите настояват за незабавното обявяване на Иракли, Кара Дере и Камчийски пясъци за защитени територии и издаване на заповедите им за защитени зони по Натура 2000 и европейската директива за местообитанията. Те настояват за реални действия за спасяването на дюните, а не бързешком да се променят няколко сериозни закона на парче, без обаче да се разширят възможностите за обществен контрол върху институциите.