Нов строеж, този път в Иракли повлича негодувание на природозащитници

Причина станаха снимки, разпространени в блога stopatom. На тях се вижда, че на плажа в местността Кладери в землището на с. Емона, община Несебър, тече строителство

Строеж на плажа в защитената местност Иракли разбуни интернет и социалните мрежи през уикенда.

Причина станаха снимки, разпространени в блога stopatom. На тях се вижда, че на плажа в местността Кладери в землището на с. Емона, община Несебър, тече строителство.

На един от кадрите е заснета информационната табела на обекта. От нея става ясно, че ще бъде вдигнат ваканционен комплекс с 9 бунгала на един етаж и 5 – на два етажа, както и 3 склада с басейни. От табелата се вижда още, че строителството е започнало на 2 ноември 2012 г. и трябва да приключи за 49 дни, информира в. 24 часа.

"Докато продължава поредният скандал около застрояването на несебърските дюни, на Иракли, само на тридесетина километра разстояние оттам, се строи усилено", казва авторът на снимките в блога.

Според Закона за устройство на Черноморското крайбрежие това би трябвало да е изключителна държавна собственост, като строителството на плажа и дюните е забранено, припомнят еколози.

Гражданското сдружение "Да спасим Иракли" организира протест срещу строежа днес, който ще започне като шествие от 17,30 ч. Първоначално той бе замислен само в София, но впоследствие такъв бе обявен и в Пловдив и Варна. В столицата ще завърши пред Народното събрание, а в останалите два града - пред общината, съобщава в. 24 часа.

Информацията за протеста бе публикувана във "Фейсбук" и бързо набра популярност. Към 18 ч вчера над 1700 души бяха заявили, че ще присъстват само в София.

"За всички, които ни подкрепят, дойде време да извикаме отчетливо: "Писна ни да се занимаваме с това да спасяваме Иракли!" Искаме решение веднъж завинаги!", призовават от инициативата "Да спасим Иракли".

Оттам настояват Иракли, Кара дере и Камчийски пясъци незабавно да бъдат обявени за защитени територии, да се издадат заповеди за защитени зони по "Натура 2000" и европейската директива за местообитанията.

ИНСТИТУЦИИТЕ

По сигнала министър Нона Караджова поиска вчера информация за процедурата на РИОСВ-Бургас, с която е одобрен проектът. Територията е урбанизирана, в част от имотите е имало постройки на пионерски лагер и почивна станция. Въпреки това РИОСВ е изискала доклад по ОВОС и оценка за съвместимостта на проекта със зоните от "Натура 2000". С решението по ОВОС от август 2011 г. той е одобрен с редица условия по изпълнението. Проведени са консултации и обществено обсъждане. Решението по ОВОС е публикувано в интернет, но не е обжалвано в законния срок. "Повече от година не е изказано недоволство срещу ваканционния комплекс. Това доказва, че мотивите на инициативата „Да спасим Иракли” са тенденциозни", категорични са от МОСВ.