2 години затвор за Йордан Лечков

Бившият кмет на Сливен бе признат за виновен по 2 обвинения

Футболната легенда и бивш кмет на Сливен Йордан Лечков е получил 2-годишна ефективна присъда от Окръжния съд в Стара Загора, съобщи говорителят на съда Татяна Гьонева пред БГНЕС.

Лечков е признат за виновен по две от повдигнатите му обвинения. Първото е за неизгодна сделка за водния цикъл на Сливен и щета за 571 783 лв., а второто обвинение е квалифицирано като принуда върху директора на териториалното звено на НАП в Сливен Петко Дюлгеров.

Ако влезе в сила, присъдата ще бъде излежана в затворническо общежитие.  Освен това Лечков е лишен да заема длъжността кмет на населено място в период от три години след влизане в сила на присъдата.

В 15-дневен срок бившият кмет на Сливен има право да обжалва пред Апелативен съд – Пловдив.  

Делата срещу футболната легенда нямат край. На 22 януари ще се гледа друго дело срещу него - той обжалва 3-годишна условна присъда, дадена му от Окръжния съд в Стара Загора. Той го призна за виновен преди време за извършване на щети на държавния бюджет за почти 15 000 лв.

През декември 2012 година пък Сливенският окръжен съд оправда Лечков по дело за злоупотреба със служебно положение.

По това дело бившият кмет на Сливен беше обвинен за това, че е използвал служебното си положение, за да прекрати договор на фирма, спечелила поръчка за ремонт на ограда на местно училище. Според обвинението Лечков е посочил друга фирма за изпълнение на поръчката.