Делян Добрев: Не знаем ще има ли заплати за ВМЗ-Сопот?

Работници трябва да бъдат съкратени, в противен случай Вазовските заводи потъват

Сега пред нас стои въпросът не кога ще бъдат изплатени заплатите на работниците във ВМЗ – Сопот, а дали хората ще получат парите си, след като сделката за продажбата на предприятието се провали, каза в сутрешното предаване на Нова министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Междувременно оръжейниците отново излизат на протест.

Процедурата по приватизация на заводите е прекратена. Припомняме причината - единственият кандидат-купувач "Емко" ЕООД не внесе банковата гаранция от 3 милиона лева в предвидения за това срок. От дружеството са внесли обвързваща оферта, но не и депозит за участие в процедурата. Според Добрев "Емко" ЕООД не приема условието от колективния трудов договор нито един работник да не бъде освободен без съгласието на синдикатите.

„Реформа в завода трябва да има. Освободените работници ще бъдат заети по програми за заетост на социланото министерство в общините и в частни фирми", твърди министърът.

Добрев допълни, че задълженията на дружеството възлизат на повече от 150 млн. лв. Вече имало и дело за обявяването му в несъстоятелност, заведено от кредитор. Вероятно обаче щели да последват още такива искове, тъй като кредиторите са стотици.

Относно идеята на КНСБ ВМЗ-Сопот да бъде слято с ТЕРЕМ ЕАД министърът е категоричен, че това не може да бъде решение, тъй като ТЕРЕМ е пъти по-малко предприятие и печалбите му осигуряват единствено собственото му съществуване.