ВМЗ – между окупация и приватизация

До 15:00 единственият купувач – фирмата Емко, трябва да внесе оферта

Стачката на работниците от ВМЗ Сопот продължава. Малко след 8 часа днес работниците ще се съберат на протест пред централното управление на предприятието. Според шефа на синдиката във ВМЗ Сопот Димитър Атанасов, напрежението сред хората ескалира и има опасност нещата да излязат извън контрол. Работниците нямат пари за храна, а на много от тях токът отново е бил спрян.

Междувременно от радикалната левица призоваха работниците да окупират завода. Сопот осъмна облепен с призивни материали, които подстрекават стачкуващите да поемат контрола над оръжейницата.

От друга страна до 15 часа днес единственият кандидат-купувач на завода - фирмата Емко, трябва да внесе обвързваща оферта в Агенцията по приватизация. В края на миналата седмица инвеститорът обяви, че ще трябва да съкрати половината персонал в предприятието. В момента в него работят 3200 души.

От Агенцията по приватизация обаче се заканиха, че ако обвързващата оферта предвижда съкращения, тя няма да бъде приета. Според профсъюзите Емко иска пълна промяна в стратегията за покупката на ВЗМ Сопот, предава БНТ.