МОСВ: Защитата на Иракли е "безсмислена"

Местността "Иракли - Емона" няма да бъде обявена за защитена територия

Местността "Иракли - Емона" няма да бъде защитена територия, тъй като това е "нецелесъобразно" и "безсмислено". Такова становище изпратиха в редакцията на Mediapool експертите от Министерството на околната среда и водите.

Аргументът им е, че плажът на Иракли попада в друг вид защита – зонирана. Разликата между двете обаче е, че в защитената територия строителството по закон е абсолютно забранено, а в защитена зона, то може да се разреши, както се случва към момента.

"Считаме, че не е целесъобразно да бъде обявена защитена местност, която да има аналогичен режим за опазване като на защитените зони по Натура 2000", твърдят още в официалния си отговор от екоминистерството, пропускайки момента, че ако територията бе защитена по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ), то строеж "на комплекс от еднофамилни къщички" би бил невъзможен.

"Предвид обстоятелството, че проекто-защитена местност "Емине–Иракли" попада на територията на две защитени зони, а именно защитената зона "Емине–Иракли" по Директивата за природните местообитения и "Емине" по Директивата за птиците, считаме, че същите гарантират в достатъчна степен опазването на природните местообитания и местообитания на видове на разглежданата територия, което обезсмисля обявяването на защитената местност и последващо процедиране по реда на Закона за защитените територии", твърдят още от екоминистерството.

Разликата е, че евентуална забрана по ЗЗТ, каквато вече веднъж е налагал бившият екоминистър Джевдет Чакъров през 2006 г., би обхванала абсолютно цялата територия, позната като "Иракли–Емине" и не би допуснала строителство в отделни зони. Според официалните обяснения на министър Караджова в понеделник и строителя "Емона 2000" ЕООД, парцелът, върху който се строи, не е включен в забранените за строителство зони. Те са определени със заповед на екоминистъра от 2009 г. по Закона за биологичното разнообразие, уточни пред Mediapool шефът на дирекция "НАТУРА 2000" в МОСВ Николай Недялков.

С тези си думи както министърът, така и Недялков противоречат на официално изпратеното писмо от екоминистерството, че забрана по ЗЗТ е безсмислена, тъй като местността така или иначе е достатъчно подсигурена. Важно е да се отбележи, че през 2006 година, когато стартира процедурата по ЗЗТ и Джевдет Чакъров налага забрана за каквито и да било дейности на тази територия, за да не бъде тя увредена, настоящата фирма инвеститор "Емона 2000" обжалва решението пред ВАС. На 20 март 2007 г. 3-членен състав на ВАС отхвърля на първа инстанция жалбата на управителя на "Емона 2000"  ЕООД Добрин Иванов, срещу забраната на всякакъв тип строителство в местността. Мотивите на съдиите изцяло съвпадат с основанията, които са посочени и в заповедта на министъра.

Така на практика екоминистерството признава в официалното си писмо, че местността "Емине – Иракли" има нужда от защита. От МОСВ дори твърдят, че са осигурили такава, защото местността била защитена на две части на основание на две директиви. В същото време обаче ведомството избира да приложи тази законна форма, която позволява застрояването на част от местността, но не прекратява процедурата за обявяване на защита на цялата местност. Разнопосочните действия поставят под въпрос целите на Министерството на околната среда и водите.

Ще плажуваме ли на бетон, тепърва предстои да се разбере. От вчера в София, Пловдив и Варна започнаха протести в защита на природата по Черноморието, която различни правителства едно след друго се опитват да съсипят.