Британците смятат колко български и румънски имигранти ще отидат в Кралството

Между 100 и 150 000 души от България и Румъния живеят във Великобритания днес

На 1 януари 2014 г. британският пазар на труда ще бъде отворен за румънци и българи (т. нар. страни А2), както е отворен за останалите граждани на ЕС.

Мнозина се питат какви ще бъдат последиците, макар че някои от последиците от свободното движение на румънци и българи вече се случиха - между 100 000 и 150 000 души, родени в страните А2, в момента живеят във Великобритания, пише британският в. "Гардиън".

Изданието посочва, че при паралела между 2004 г., когато осем страни се присъединиха към ЕС и полското население на Острова нарасна десетократно до над половин милион, и 2014 г. се пропускат някои важни разлики.

Първо, румънците и българите имат отворен достъп до Великобритания, макар и не до трудовия й пазар, вече шест години, така че много от тези, които биха били заинтересовани да пътуват и да живеят във Великобритания, вече са дошли. През 2004 г. границите и трудовият пазар бяха отворени по едно и също време.

Второ, през 2004 г. само три държави членки на ЕС - Великобритания, Ирландия и Швеция, отвориха трудовите си пазари за работници от осемте новоприсъединили се страни без ограничения. Това превърна Великобритания с нейната голяма икономика и гъвкав пазар на труда във водеща дестинация. През 2014 г. целият ЕС ще бъде задължен да отвори трудовите си пазари за румънски и български работници, така че страни като Германия и Франция могат също да се окажат много привлекателни.

Трето, общото население на Румъния и България е около 29 милиона души, а общото население на страните от А8 е около 70 милиона души. Това означава, че е налице значително по-малък имиграционен потенциал. Но страните от А2 са по-бедни от тези от А8, което може да омаловажи тази разлика.

На последно място румънците и българите, емигрирали в страни от ЕС до този момент, не избират специално Великобритания. Мнозинството родени в Румъния емигранти в Европа са съсредоточени само в две страни - Испания и Италия. Установените лични и икономически мрежи са стимулиращ фактор, който може да отведе емигрантите от А2 към Испания, Италия и други страни.

Разбираемо е, че британското общество иска да знае какво ще се случи, когато Румъния и България станат членки на ЕС с пълни правомощия - дали това ще се отрази на заплатите им или опашките за жилища ще нараснат. Но истината е сложна и неясна. Моделите и теориите не са кристални топки и не показват бъдещето, те са просто начини да видим какво би могло да се случи при определени обстоятелства. Изчисленията бяха погрешни през 2004 г., имаме малко основания да смятаме, че този път ще бъдат верни, коментира "Гардиън".