"Топлофикация" да обясни високите сметки, запъна се Фандъкова

Имало сметки за парно с увеличение от 90%

Задължително хората трябва да знаят на какво се дължат високите сметки за топла вода и парно през декември 2012 г. и да са убедени, че сметките са верни, настоя пред БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя подчерта, че не й се вярва сметките да са толкова високи заради ниските температури през месец декември.

"Разпоредих да се проверят всички сметки. Много хора се оплакаха, че сметките са им увеличени с над 50%, имаше увеличени сметки и с 90%. Всички хора, които подадат жалби в Топлофикация, трябва да имат точен отговор от дружеството. Възложила съм днес да се намери начин по-лесно хората да направят жалбите си. Днес ще бъде обявен имейл на сайта на Топлофикация, на който хората могат неофициално да си подадат жалбата и Топлофикация ще е длъжна да отговори на конкретния случай", заяви кметът на София.

Според нея, Топлофикация-София трябва да работи за връщане на доверието на своите клиенти.

"Там има какво да се желае. Най-важното е клиентите и хората да знаят за какво плащат. Чух сутринта, че има много високи сметки и за ток и газ в цялата страна. За човека, който плаща, това не са малко пари и трябва да е сигурен защо ги плаща и дали толкова пари трябва да плати", категорична е кметицата.

Тя посочи, че жалбата е свободен текст, в който хората трябва да си посочат данните и адреса, да си кажат оплакването и да искат проверка на техния конкретен случай.

"Някъде може да се установи, че това е сметката, някъде може да има грешка и това веднага трябва да се коригира. Всеки трябва да получи отговор на жалбата си, ако Топлофикация това не го направи, си носи отговорността", подчерта Фандъкова.

Тя заяви, че системата за отчитане трябва да е нещо много по-просто и хората сами да могат да изчислят сметките си. Тя каза и че този месец започва и проверка от вътрешния одит на общината в дружеството.

"Проверка, която възлагам на всички общински търговски дружества, така че януари започва и проверка в Топлофикация", съобщи кметът на София.

За новите по-ниски цени на услугата на парното, Фандъкова каза, че "трябва да се обсъди и въпрос е на желание на клиентите, хората трябва да преценят кога трябва да пуснат за проверка топлинните счетоводители".

"По времето на управлението на държавата от 2008-2009 г. Топлофикация натрупа най-големите си задължения. Поставихме задача да се работи за оздравяването на дружеството, добави кметицата. Тя каза, че една от идеите е БЕХ да получи миноритарен пакет от Топлофикация, без да се променя собствеността. Топлофикация трябва да бъде общинска, но трябва да се работи за подобряването на състоянието й", категорична бе Фандъкова.