Барокамера помага на 2-годишния Дани да проходи

Животът

17-01-2013, 13:14

Снимка:

Славея Стоянова

Автор:

Славея Стоянова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Терапия с кислород за деца с церебрална парализа и в Бургас

Само вчера повече от 50 родители и близки са проявили интерес към пилотния за града проект

Лечние с кислород под налягане в единствената в Южна България барокамера в бургаската болница, помага на двегодишно детенце с церебрална парализа да проходи

Освен рехабилитация и физитотерапия малкият Дани вече е минал 16 терапии и първите резултати са налице. По думите на майка му мъникът е станал още по-активен, постоянно се опитва да пълзи, макар и неправилно засега.

"Той е интелектуално съхранен и активен. Вследствие на тежко раждане има поставена диагноза ДЦП, но това е състояние, с което ние ще се преборим. Дани е близнак, има сестричка, която е много активна. Единственият проблем при него е, че не може да се движи нормално и да ходи. Проявява голям интерес към това да ходи, непрекъснато иска да е на земята с другите деца", разказва майката Ирина Желязкова.

Тя отчита, че след като станала част от пилотния за града проект за лечение с кислород под налягане Дани е започнал да говори още повече и всеки ден научава и използва нови думи. 

Една от целите й е да покаже на родителите от региона, че вече не е нужно да пътуват до Варна или София за процедури в барокамера. От скоро многопрофилната болница в града разшири приложението й и освен за лечение на тежки изгаряния и незарастващи рани вече ще допълва лечението на деца с церебрална парализа. 

"Изчетох много материали за лечението с барокамера, но мисля че трябва да се наслоят 20 процедури, за да се забележи ефект. Очаквам по-голяма промяна когато минем първия курс. Но нашето лечение не е свързано само с барокамерата, ходим на рехабилитация, физиотерапия и т.н. Много майки се притесняват как би изтърпяло детето им в барокамерата Дани е най-малкият пациент, но се държи отлично. Аз влизам с него, защото престоят е 1 час, взимаме играчки и пеем песнички.", обяснява Желязкова и добавя, че само в началото и края на процедурата, заради промяната на налягането и чистия кислород се усеща хлад, усещането е подобно на изкачване в планината или излитане със самолет. След първите 20 сеанса и задължителната почивка майката на Дани планира да проведат още един курс в барокамерата.

От управата на болницата обявиха, че в момента разработват подобна програма по отношение на хора с множествена склероза, като е възможно Бургас да е пионер в тази област.

"Имаме идея да стартираме тази процедура към бургаския хоспис, който ще отвори врати през следващия месец", каза шефът на здравното заведение д-р Георги Матев. Към момента по официални данни децата в Бургаска област с церебрална парализа са 133, като в града са регистрирани 70 случая.

Очакванията на родителите са много големи при първите ни разговори, идеята ни е да обхванем всички случаи от Бургас, а в последствие да привлечем и от околността, уточниха още от екипа. Само за ден д-р Даниела Люцканова е получила повече от 50 обаждания от близки на пациенти с такава диагноза.