В цял свят забраниха полетите на "Боинг 787 Дриймлайнър"

Откриха проблеми в акумулаторите им, преди дни в Япония аварира самолет

Всички полети на самолети "Боинг 787 Дриймлайнър" по света са забранени заради проблемите, които наскоро бяха докладвани в Япония, предаде АФП, позовавайки се на Европейската агенция за авиационна безопасност.

Говорителят на службата подчерта, че подобно решение се взима изключително рядко, като допълни, че само страната производител - САЩ има правото на такива мерки в световен мащаб.

United Airlines е единствената в САЩ, която притежава самолети "Боинг 787" - шест на брой.

Авиокомпанията Air India притежава също шест машини, а е поръчала общо 27, като останалите 21 трябва да бъдат доставени до 2016 г.

Вчера японската авиокомпания All Nippon Airways обяви, че спира полетите на 17-те си самолета "Боинг 787 Дриймлайнър", които притежава.

Това решение бе взето, след като самолет от този модел със 129 пътници и осем души екипаж кацна принудително на японско летище, тъй като пилотите установили неизправност в акумулаторното отделение.

"Сега властите ще си сътрудничат с производителите и превозвачите за прилагането на коригиращи мерки, за да може флотът от 787 да възобнови полетите възможно най-скоро и при пълна безопасност", заявява Федералното авиационно управление на САЩ.