Невиждано! Бункерът на Хитлер (СНИМКИ)

Фотографът Уилям Вандиверт пръв заснема дивана, на който Фюрера и неговата метреса се самоубиват

Черно-бели снимки, направени от първия западен фотограф, заснел бункера, където Хитлер и жена му – Ева Браун се самоубили, бяха показани за пръв път в Life.com.

Много от тях не са били публикувани веднага след войната през 1945 година, но бяха извадени сега, след разчистване на архивите на списанието, съобщава "Дейли мейл".

Авторът им Уилям Вандиверт е първият западен фотограф, на който е предоставен достъп до бункера, изграден под градината на канцлерството.

Бункерът на Хитлер представлявал няколко спартански стаи в циментова капсула, където той и жена му се самоубили на 30 април, 1945 година.

"Тези снимки са направени в тъмното, само с една запалена свещ за осветление", разказвал навремето фотографът Уилям Вандиверт.

Една от снимките показва военни кореспонденти, които проучват дивана, на който двойката сложила края на дните си, и разпрострялото се кърваво петно кръв върху плата, получено след като Хитлер се застрелял в устата.

Друга снимка, реликва от войната, показва украсените с италианска боя стени на бункера, където самоназначилия се "художник" Хитлер давал последните си команди на несъществуващите армии в последните дни от съществуването си.

На пода на една от стаите, Вандиверт заснел шапката на един СС-овец, на която има извезан череп на смъртта.

Тази снимка е направена малко преди друга непубликувана, но култова, от кореспондента на "Life" – Пърси Кнаут, който прониква през плитък ров в градината на Reich Chancellery, и снима залетите с бензин и подпалени тела на Хитлер и Ева Браун, оженили се час преди да се самоубият.

Други снимки, които никога преди не са били виждани, са тези на вентилационната кула на бункера, нашарен с шрапнел от бомби и снаряди, бюро, използвано от Хитлер, отрупано с книжа, както и входа на лабиринта.

На друг фотос се виждат празните туби с гориво, ползвани за кладата на Фюрера, и изоставени в развалините на канцеларската градина.

Вандиверт, починал през 1992 г., коментирал навремето за "Life": "Почти във всяка сграда в Берлин бе пълна бъркотия. В центъра на града можеше да се ходи с часове и да не се види нито едно живо същество, да не се чуе нищо друго, освен тишината на смъртта, да не се помирише нищо, освен миризмата на смъртта".