Скандално! БНТ не иска филма за Апостола

Животът

18-01-2013, 07:46

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Снимаме епос за Дякона ала "Смело сърце"

Димо Алексиев влиза в кожата на Левски. Режисьорът мечтае Нина Добрев да изиграе Ана – красивата монахиня, по която гасне Дякона

Когато “пукне пролет” Старият град в Пловдив ще се превърне в огромна снимачна площадка. Същинската част от кадрите в кинопродукцията за Левски ще се снима на емблематични места в Града на тепетата, каза в интервю за Plovdivutre.bg сценаристът и режисьор на амбициозния проект Максим Генчев. Пред пловдивчани ще се разиграят едни от най-важните събития в националната ни история. Ще има кастинги, зрелища, ще наблюдаваме работата на млади и красиви актьори.

Първите сцени обаче ще стартират в родния град на Апостола – Карлово. Първото “Снимаме” ще бъде казано в деня на обесването на Левски - 18 февруари. След това ще продължат в едно от най-известните места, свързани с революционната дейност на Дякона - Къкрино до Ловеч. Кадри от живота на знаменития българин ще се снимат през четирите сезона.

Събрани са всички средства за зимната работа – около 300 хиляди лева. СМС кампанията също набира скорост. По 2-3 хиляди лева пристигат на месец от хора, които милеят за българската история. “Учуден съм колко много родолюбиви сънародници имаме”, радва се Генчев. Продукцията ще излезе близо 2.5 млн. лева Не крие, че има и разочарования. Парадоксът – идват от телевизията майка. БНТ категорично е обърнала гръб на патриотичната кинопродукция. “Обяснявам си го с турското владичество на Севда Шишманова и въобще не се притеснявам да го кажа”, категоричен е режисьорът. Слух се оказва, че TV7 се заема с продуцирането на амбициозния проект. “От медиите научих, но засега нямаме никакви договори. Би било добре да имат интерес”, отговаря режисьорът. На 23 януари ще станат ясни намеренията на телевизията – режисьорът има среща с шефа на TV7.

Максим Генчев напоследък стана популярен с превъплъщението си в злодей в “Седем часа разлика”. Режисьорът е убеден, че идеалният актьор, който ще влезе в кожата на Апостола, е колегата му от сериала - Димо Алексиев. “Нямаме друг актьор с толкова монолитно излъчване. Димо притежава същата студенина, няма емоция в погледа. Това изразяват всички портрети на Васил. Левски много рядко се е смеел. Когато на лицето му се е появявала усмивка за околните, това е било събитие“, аргументира се режисьорът. По думите му няма вече такива българи като Дякона, способни на грандиозни дела и сила на духа. “Ходил е пеша от Белград до Цариград – такъв свръхчовек е бил, въплъщавал е нечовешки аскетизъм“, разказва режисьорът.

Все пак не крие, че ще прослуша още 18 актьора за ролята. Генчев планува продукцията да завладее и световната кино сцена. “Кой друг наш артист може да се нареди до Брат Бит?”, пита сценаристът убеден, че Димо ще се справи с предизвикателството. Не се притеснява, че публиката го свързва с негативния му образ от „7 часа разлика“. “Зрителската памет е къса. И мен ме асоциираха с “О! Пепи“, припомня актьорът за ролята на колбасаря в популярната реклама.

Генчев вече е изградил стратегия кой би помогнал продукцията да премине отвъд границите и на Европа. Режисьорът си мечтае Нина Добрев да се превъплъти в синеоката Ана - монахинята, по която гасне Левски. Холивуд е луд по актрисата, която едва на 23 години вече е доказано име зад Океана. “Погледът й е чист като сълза, българка е, а участието й ще привлече прожекторите на световната кино индустрия към българската лента”, казва сценаристът. Единственото му опасение е, че не може да предложи на Добрев хонорарите, които тя обикновено получава в Холивуд. “Ако нейният агент ни отреже, в творческо отношение губи тя”, отсече Генчев.

Кастингът за актьори ще тече по време на снимките през цялата година, но все пак основните роли вече са ясни. Деян Донков ще се превъплъти в Раковски, Жоро Данаилов в Стефан Караджа. Издирва се идеалният артист за носителя на българския дух – Христо Иванов Големия. Бил е популярен като най-силния борец на Балканите. Режисьорът признава, че ролята е трудна. В негативния женски образ – туркинята Лейля – вероятно ще се превъплъти турската актриса Ферджан Фераб. В суперпродукцията специално място е отредено за пловдивските актьори. В лентата за Левски ще видим Симеон Алексиев, Стефан Попов в ролята поп Кръстьо. 22-годишната актриса Мария Миради пък ще блесне в борбата срещу гръцкото духовенство в епизодите на учителстването на Дякона.

Съвсем скоро в нашия град по читалища, училища и обществени места тръгват прожекциите на филма "Гераците" с благотворителна цел. Събраните пари ще отидат за снимките на лентата за Левски.