Сини искат президентско вето за задължителната забавачка

Родители: Социалните проблеми на определени малцинства не могат да се прехвърлят като образователни

Депутати от Синята коалиция и родителски организации ще се обърнат към президента Росен Плевнелиев да наложи вето на приетия днес от парламента Закон за училищното и предучилищно образование в частта родителите да бъдат принудени задължително да запишат децата си на 4 г. възраст за предучилищна подготовка.

"Такова решение на родителите трябва да е доброволно, правото на избор трябва да е на българските родители", аргументира се съпредседателят на синята ПГ Мартин Димитров.

Според него с така приетите текстове ще се създадат лоши практики.

Родителите пък заявиха, че трябва да има по-голяма свобода на избор на родителите за начина, по който да образоват децата си.

Те категорично се противопоставиха на задължителния характер на предучилищното образовани, а още повече срещу включването на 4-годишните.

"Произволното сваляне на предучилищната възраст е противоконституционно. Утре управляващите могат самоволно да си измислят стандарти и да наложат предучилищно образование и от 1 годинка", заявиха родителите.

"Социалните проблеми на определени малцинства не могат да се прехвърлят като образователни", категорични бяха те.

По-рано днес управляващите решиха навършилите 4 години деца задължително да минават на предучилищна подготовка, въпреки негодуванието на родителите и на народните представители от опозицията.