Близо 600 души с жалби до бургаския омбудсман през 2012 г.

Мисия Бургас

18-01-2013, 12:43

Снимка:

Дарик

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Маринка с канализация след градежа на пречиствателната станция

Над 80 е броят на проблемните казуси свързани с етажната собственост

591 души са потърсили съдействието на обществения посредник през изминалата година. Анализът на данните сочи, че голяма част от жалбите на бургазлии са свързаани с етажната собственост.

"Една не съвсем видима част от обществените отношения, които създават изключително много проблеми в ежедневието на хората. Вярно е това, че благодарение на нашата Община от 4683 сгради в режим на етажна собственост в края на миналата година , близо 3000 имат избрани и действащи ръководства в съответствие със закона.

Това никак не е малко, но не е достатъчно, защото показва и една друга тенденция. През цялата година или само с 3% или 162 бр. е нарастнала общата цифра на официално регистрираните етажни собствености, т.с.  останалата част - 38% съществуват анархични отношение, които пораждат непрекъснато проблеми, като в тази посока очевидно ще бъдат необходими повече принудителни мерки", обясни обществения посредник на Бургас- Таню Атанасов.

По данни на омбудсмана недоверието на хората към институциите продължава да расте и това доказват многобройните жалби в други направления, които Атанасов е включил към отчета си за годината.

В това число влизат жалби и сигнали за накърнени права от страна на съдебна власт и полиция, държавни служби и учреждения, бургазлии продължават да бъдат недоволни и от мобилните оператори, ВиК, електроснабдяване, транспорта, улиците и паркинги.

Жалби не липсват и в сферата на здравеопзването, социалните дейности и трудово-правните взаимоотношения. В тази връзка Атанасов сподели, че много често при него идват хора, които търсят работа, в нелеко социално положение, които по една или друга причина са отритнати от близки и приятели и виждат спасение в посредничеството на омбудсмана.