Повечето родители предпочитат да работят, твърди Фандъкова

Хората се притесниха излишно за предучилищната, смята тя

Като "изключително съществена" определи кметът на София Йорданка Фандъкова новата поправка в Закона за предучилищното образование.

"Новата поправка е изключително съществена, за да може освен целодневната, подневна и почасова организация за работа в детските градини, да има една форма, при която родители, които имат възможност и желание да се занимават сами с детето си, да получават консултация и подкрепа от държавата", каза тя.

"Още в самото начало имаше нарушена комуникация от страна на моите колеги, от Министерството на образованието. Хората се притесниха абсолютно излишно. Тук не става въпрос за предучилищна, за подготовка за училище. Тук говорим за детската градина такава, каквато е в момента. Аз приемам това като ангажимент на държавата, при който е задължително да се строят детски градини и да се финансират", каза Фандъкова.

Тя е категорична, че повечето родители предпочитат да работят.

"Смятам, че трябва да има алтернативи. Основната философия на новия закон в най-положителната му част е, че той е гъвкав и трябва да бъде такъв. Мисля, че с това се затвори темата. Никой няма да отнема децата от родителите", каза Фандъкова.