Спирка като морска вълна строят до БСУ

Локацията й осигурява безпрепятствен достъп до пероните и в двете посоки

Центалната автобусна спирка по проекта за интегриран градски транспорт ще се намира между БСУ и помощното училище "Отец Паисий на бул. "Сан Стефано", в близост до пресечката с главаната.

Освен супер локацията, която ще даде достъп до основните сгради в града, помещението ще е с уникална архитектура. Дали прилича на морска вълна или платно ще може да реши всеки за себе си, споделиха от екипа, изготвил проекта. Строежът ще стартира още тази година. 

"Мястото е избрано по изрична препоръка на експертите по програма ДЖАСПЪРС, които помогнаха на община Бургас да подготви и спечели проекта - повечето от тях с професионален опит при планиране на обществения транспорт в градове като Лондон и Амстердам. Така централната спирка ще се намира в близост до главната пешеходна зона на града, до университет, а също така до мястото, където ще бъде настанен Единният Център за управление на обществения транспорт, сегашният касов салон на "Бургасбус" до Стоматологията", казаха от местната администрация. 

Част от мащабното преустройство на района е и оптимизиране на пътното платно от север по бул. "Сан Стефано" в съответствие с изискванията за изграждане на бързата автобусна линия. Спирката ще представлява лека метална конструкция, изцяло покрита със слънцезащитно закалено стъкло и защитни ветробрани от север и юг. Освен това тя ще разполага с офис за продажба на билети, вестници, списания.

Пътниците ще могат да получа информация в реално време относно движението на автобусите. Тоалетни, включително за хора с увреждания и автомати за продажба на билети също са сред задължителните елементи на новото съоръжение. За да отговаря на европейските стандарти за комфорт и сигурност платформите за пътниците ще бъдат отопляеми. Така те безопасно ше могат да се  придвижват и качванев автобусите. Заледяванията ще бъдат избегнати чрез монтирането на диодни реотани под повърхността.