"Изненада" - сметката за чудо и приказ била сгрешена

Мисия София

18-01-2013, 16:23

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Сметка за чудо и приказ. 473 лв. за парно в 47 кв/м в "Младост"

Според "Топлофикация" случаят в "Младост" е единичен

След като софиянец, живущ в бл. 348 на столичния кв. "Младост" 3, получи сметка за близо 500 лв, проверка установи грешка в работата на топлинния счетоводител.

Проверяващите направиха и друга констатация, че въпреки уредите за дистанционно отчитане, монтирани в апартаментите, топлинният счетоводител е извършил разпределението на топлинната енергия, отчетена по общия топломер в абонатната станция по прогнозно определени дялове, а не по реално отчетени.

 

Според експертите налице е и друга възможност за изкривяване на месечните сметки във въпросния блок – близо 50% от живеещите в блока за заявили нулево потребление на топлинна енергия за сезона - от 104 апартамента в блока 45 са записани с нулево потребление.

 

Изкривяването в сметките, вследствие на този факт евентуално може да се дължи на нерегламентирано ползване на топлинна енергия от съседите.
Предстои детайлна проверка по случая с бл. 348 като ръководството на Топлофикация София се ангажира да изясни причината за получената аномалия в декемврийските сметки за парно на абонатите в тази сграда. От ръководството на компанията уточняват, че виновните по случая ще понесат съответната отговорност по силата на договорите и Общите условия съобразно разпоредбите на Закона за енергетиката.


През следващата седмица в бл. 348 ще бъде организирано ново засичане на всички уреди и водомери за топла вода в апартаментите, вследствие което ще се изготви и ново, вече коректно разпределение на потребената топлинна енергия.

Процедурата ще бъде безплатна за живеещите в блока.
Според експертите на компанията аномалията в декемврийските сметки за парно в бл. 348 е изключение и това е единичен пример.