Сметка за чудо и приказ. 473 лв. за парно в 47 кв/м в "Младост"

Сравнено с декември 2011 г., сметката набъбнала с рекордните 195%

473,74 лв. струва отоплението за декември на гарсониера от 47 квадрата според столичната топлофикация.

Ужасяващо високата сметка е получил колегата ни от "Труд" Светослав Метанов, собственик на жилище в бл. 348 в жк "Младост".

Сравнението с декември 2011 г., когато за отоплението на същата гарсониера са платени 160 лв., показва увеличение от 195%. Това е около 9 пъти повече от официално обявената разлика от 21% между сметките от декември 2011 и декември 2012 г.

Ужасяващата сметка идва броени дни след като кметът на София Йорданка Фандъкова разпореди проверка на всички съмнителни сметки за миналия месец и настоя за ясна формула, по която и столичани да могат да изчисляват потребената си топлинна енергия.

В столицата не липсват и други топлинни аномалии. В блок в "Дружба 2", в който апартаментите имат индивидуални топломери, засичани всеки месец от топлинния им счетоводител, е получена декемврийска сметка от 198 лв. За предишния декември същото жилище е платило 130,93 лв., т.е. разликата е 53%, а консумацията е била абсолютно същата, оплака се собственикът на апартамента.

От дни насам столичната топлофикация и фирмите за топлинно счетоводство обясняват, че разликата в температурите между двата декемврийски месеца е над 2 градуса, което заедно с многото почивни дни е провокирало по-високата консумация на топлоенергия. Това обаче също не може да обясни разликите в сметките, които драстично надминават обещаните 21% скок.

Декемврийските сметки за парно излязоха в понеделник, но много хора все още не са ги видели, тъй като заради големия интерес сайтът на "Топлофикация-София" (www.toplo.bg) се претовари.
Софиянци обаче могат да проверят сметките си и на телефон 958 01 55.