МБАЛ "Света София" - пионер в артроскопия на тазобедрена и раменна става

Животът

19-01-2013, 15:55

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Уникални за България операции в МБАЛ "Света София"

Немският професор Владимир Мартинек с 4 уникални операции у нас

Проф. д-р Владимир Мартинек извърши днес уникални за България артроскопски операции на пациенти с проблеми на тазобедрената и раменната става. Той избра столичната МБАЛ "Света София", за да демонстрира новия оперативен метод и разкри само пред Sofiautre.bg подробности около него.

В какво се състои уникалността на този вид артроскопски операции, които извършихте днес?
На първо място този вид операция е много по-малко инвазивна. Тя е решителна за хора с проблеми с тазобедрената става, за такива, развили остеоартрит. Съществува един биомеханичен проблем, заради който ставата спира да се движи. 10% от хората в Европа имат този проблем и заради него развиват остеоартрит. Ставата се разрушава през годините и когато те навършат 50-60, заболяват и се нуждаят от протезиране.

Това, което правим ние с по-млади пациенти за превенция, е да отстраним този биомеханичен проблем. По този начин се надяваме, че ставата ще е здрава и пациентът няма да развие остеоартрит.
С какво вашият метод е по-добър от практикуваните у нас?

Не бих казал, че е по-добър, но е минимално инвазивен и много по-безболезнен. При други методи се налага премахване на мускули, нанася се вреда, остават белези. При артроскопския метод раната е 1-2 см, операцията е по-безболезнена и трае около час. За пациента е и по-удобно, защото може да се върне на работа след седмица. В областта на тазобедрието няма толкова нерви, колкото в коляното и рамото, затова и болката след артроскопска намеса е по-малка.

Как се чувства пациентът след подобен вид безкръвна операция и колко часа след нея той е в състояние да ходи?

Пациентът почти не усеща болка след операцията и се чувства много добре. Периодът за възстановяване е седмица, но практически човек може да се движи веднага след интервенцията. 7 дни са нужни, за да заздравее раната.

Защо избрахте България и по конкретно болница "Света София", за да демонстрирате този нов оперативен метод?

Посетих България за пръв път преди 10 години, познавам д-р Мазнейков и д-р Мурадов (Христо Мазнейков е началник на клиниката, а Алпер Мурадов - ортопед- травматолог - бел.ред.), които са легенди в областта на ортопедията. Те са най-добрите, при това не само в София, но и в България. Поддържаме добра връзка, обменяме опит. Те посещават Германия, аз идвам на конгреси тук, във Варна, в София. Работата прерасна в приятелство и, започвайки артроскопския метод, знаехме, че ще стартираме от "Света София", защото те са №1.

На какво се дължат най-честите проблеми в тазобедрената и раменната става и какви са вашите съвети към хората за евентуална профилактика на заболяванията?

При тазобедрената става се отнася повече до болести при растежа, които се развиват през пубертета. Дисплазията, например, е вродена. Човек се ражда с нея и трябва да живее с нея. Това явление е много разпространено в Европа, в централната част, сред славяните, съответно в България - също. Рядкост е в Африка и Азия, но при нас, европейците, се среща често.

И докато проблемите с тазобедрената става се дължат най-вече на проблеми с растежа, то при раменната се отнася най-вече до травми.