Доган финтира, набутва Местан за лидер на ДПС

"Този път решението ми е категорично! Оттеглям се!", пише той в доклада си

"Този път решението ми е категорично! Оттеглям се! Предлагам за председател на ДПС кандидатурата на г-н Лютви Местан".

С тези думи на лидера на ДПС Ахмед Доган, прочетени от евродепутата Филиз Хюсменова, се сложи край на дилемата - остава ли Доган начело на партията или ще я повери на друг.

Е, вече е ясно, Местан ще е този човек.

В доклада, който лидерът на ДПС Ахмед Доган така и не изчете докрай на VIII-та Национална конференция на ДПС в НДК, заради нахлулия с пистолет младеж, на предпоследната, 29-та страница той пише:

"Моята роля се свежда до шанса на живота ми да дам "първия тласък" за развитието на ДПС. Благодаря, че ме удостоихте с това призвание…

По нататък Доган пише какви са основанията му да предложи дясната си ръка да оглави ДПС: "Местан се изгради и утвърди като респектиращ парламентарист, възприет е от ДПС като един от най - добрите трибуни на партията, има силен либерален код на ДПС като кауза, има продуктивен визионерски усет. Диалогичен е с другите партии, но и достатъчно борбен в позициите си. Има богат опит за преценка на ситуация и вземане на политическо решение, не на последно място, следващият председател на партията е добре да бъде от Кърджали".

"Тъкмо затова борците за за Свободата трябва да имат право на свободен избор – кога да се оттеглят от нагнетения терен на борбата за права и свободи и Демокрация, за да предоставят възможността на други да поемат щафетата... Правя това с дълбокото осъзнаване от необходимостта от подобен акт в името на свободата и развитието на ДПС. Изтърканите клишета за профила на ДПС се въртят около идеята за партия от лидерски тип – това е вярно само за непросветени. ДПС е много повече от това, твърди той.

Доган все пак пише, че няма къде да избяга и ще остане посветен на каузата ДПС.

"Защото ДПС е 28 години от живота ми. Оставам посветен на каузата ДПС. Можем с общи усилия да променим оптиката на обществото и образите на ДПС и лидера, за да дадем на колективното тяло на демокрацията по-висок праг на развитие. Благодаря за доверието, с което ме удостоихте десетилетия наред. Благодаря на репресираните, че рискуваха живота си с надеждата за по-голяма свобода и сигурност на следващото поколение. Благодаря на младежите, че превърнаха ДПС в свой начин на живот.
Благодаря на всичките ни противници за усилията им да поддържат имунната ни система на високо равнище. Благодарен съм на цялата членска маса и на нашите избиратели. ДПС се превърна във визия за по-добър живот", заключава лидерът на ДПС.

През цялото време, докато Хюсменова четеше речта му, Ахмед Доган изглеждаше спокоен, усмихваше се и ръкопляскаше. Въпреки че съпартийците му обявиха, че той едва ли ще се върне в НДК, Доган дойде, седна на трибуната и стоически изслуша всички поздравления на своите заместници, както и на представители на европейските либерали, които са гости на конференцията на ДПС.