Октай натискал, натискал, но пистолетът не гръмвал

Вътре в зала №3 на НДК охранявали от НСО, а отвън – СДВР

Нападателят на Ахмед Доган - Октай Енимехмедов се е опитал да произведе два изстрела с газов пистолет, но вероятно оръжието е засякло, коментира вътрешният министър Цветан Цветанов.

 

Той обясни, че за периметъра около НДК са отговаряли от МВР, но не всички делегати на конференцията на ДПС са били проверени.

 

МВР шефът призова за толерантност и да не се правят политически спекулации и

интерпретации за "този неприятен инцидент".

 

По думите му баджът, който нападателят е притежавал, е бил от младежката конференция на ДПС през ноември 2012 г.

 

"Проверяваме дали е бил делегат на тогавашната конференция и дали е предвиден в списъците за днешната", добави Цветанов. Той обясни, че Енимехмедов е настанен в здравно заведение, където медиците го стабилизират след побоя, нанесен му в зала №3 на НДК.

 

Междувременно шефът на НСО ген. Тодор Коджейков обяви, че двама от неговите служители са пострадали в мелето, обезобразило нападателя.

 

"За инцидента, който се случи с господин Доган прави се анализ на ситуацията как се е стигнало до него. Трябва да се вземе записът, който е направен, да се анализира ситуацията как и по какъв начин е преминало лицето до г-н Доган, след като трябва да бъдем отговорни професионалисти и ще бъдете уведомени как по какъв начин, кой и защо има или няма вина за случилото се", обърна се Коджейков към журналистите.

 

Той посочи, че няма как да каже броя на служителите на НСО в НДК.

 

"Били са на работа необходимият брой служители, които е трябвало да бъдат. Няма стандартна процедура, която да налага определени метри, секунди охраната да седи до охраняваното лице. Това е по преценка на ситуацията", обясни Коджейков.

 

Шефът на НСО обяви, че в момента 5 души в България - Яне Янев, Румен Петков, Ахмед Доган, Георги Първанов и Сергей Станишев, са със степен на застрашеност и са охранявани от службата.

 

"Това са по данни на службите, извън охраняваните лица, които са ни по правилник като президента, премиера, вицепрезидента и председателя на НС", заяви Тодор Коджейков.