Два входа тънат в помия, не дават пари за ремонт

Животът

20-01-2013, 12:38

Автор:

Велина Савова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Близо 600 души с жалби до бургаския омбудсман през 2012 г.

По закон отстраняването на аварията трябва да е за сметка на живущите в блока, а не на ВиК или общината, твърди омбудсманът

Месеци наред два входа в бл. 42 на бургаския к-с "Изгрев" тънат в отпадни води заради авария, но категорично отказват да платят за ремонта.

Засегнатите домакинства в блока смятат, че не те, а ВиК или общината трябва да отстрани проблема за собствена сметка. Оттам им отговарят, че средствата за ремонта трябва да се осигурят от тях и това било изрично записано в нормативната уредба. 

Въпросът бил отнесен и до бургаският омбудсман, който този път се застъпва за ВиК дружеството, тъй като закона ясно определя правата и задълженията на двете страни. 
Хората обаче са на мнение, че след като плащат данъци не следва да дават пари и за ремонт на съоръжението.

След редица събрания, емоционални реакции и писане по институции проблемът все още не е решен. Той датира още от лятото на 2012 г., когато корените на една от столетните липи пред блока поврежда ВиК канализацията в двата входа.

От повредата се наводняват приземните помещения в жилищната сграда и мазетата на хората се пълнят с фекалии. Според разчетите ремотът ще струва не повече от 1000 лв., което прави около 30 лв. на домакинство. Живущите обаче отказват да се разделят с тази сума и вече месеци наред тънат в собствената си помия. 

По думите на омбудсмана дървото отдавна е премахнато, а служителите във водоснабдителното дружество само чакат волята на хората, за да отстранят проблема.

"Съществуващи нормативни документи и по специално Наредба 4 заявява, че домовите отклонения са на етажната собственост и отремонтирането следва и е тяхно задължение", заяви за Burgasutre общественият посредник Таню Атанасов.

По думите му в крайна сметка общината ще е тази, която ще поеме разходите по отстраняването на аварията, но след това ще си търси парите по надлежния ред, тъй като задължението за това е на бургазлиите от блока, допълни бургаският омбудсман.