Майки обявиха война на чалгата

Чалга културата е уродлива, твърдят противниците на гьобеците

Време е да се пресече позорната практика кметове да канят силиконови поп-фолк певици за участия в градски празници, като им плащат тлъсти хонорари с пари на данъкоплатците. Министърът на физическото възпитание Свилен Нейков трябва да събере кураж и да прекрати най-сетне договорите със собствениците на чалготеките в Зимния дворец. Това обявиха от Сдружение ”Майки срещу насилието в Студентски град”.

Държавата и общините трябва незабавно да спрат да финансират, субсидират и подкрепят чалга индустрията. Редно е кметовете и областните управители да дадат личен пример и да преустановят веднъж завинаги позорната практика да се канят нашумели силиконови поп-фолк певици за участия в големите градски тържества, като им плащат за изявите тлъсти хонорари от общинските бюджети, настояват от сдружението.

В тази връзка и вицепремиерът Симеон Дянков, който е принципал на НДК, е редно да внуши на новото ръководство на Националния дворец на културата, че занапред зала 1 не бива да се отдава под наем за грандиозни и пошли чалга концерти, предлагат майките. Те напомнят, че НДК е строен именно за дворец на културата, за да развива най-вече конгресен туризъм, а не като средище за популяризиране на ориенталски ритми и кючеци.

Налагането, лансирането на чалга културата е едно от най-уродливите явления на българския преход, но борбата с чалгализирането на нацията съвсем не е обречена. През лятото на 2010 г. Светият синод остро възрази срещу организирането на вулгарни мега концерти с разсъблечени поп-фолк изпълнителки на площада пред величествения храм-паметник "Св. Ал. Невски”, които поругаваха тази българска светиня, и след намеса на Столична община въпросните изяви пред катедралата бяха преустановени, отбелязват от Сдружението на майките.

От родителската организация ще настояват и министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков да разпореди незабавно прекратяване на наемните договори със собствениците на чалготеките в Зимния дворец в Студентски град, функциониращи там и днес в грубо нарушение на Закона за физическото възпитание и спорта.

Повече от скандално и абсурдно е да позволяваме националната спортна база и модерни спортни съоръжения, собственост на държавата, да се трансформират в поп-фолк клубове и кръчми, заявяват от Гражданското сдружение.

Няма по-фрапиращ пример за подобно безобразие от лъскавите чалготеки в Зимния дворец на спорта в Студентски град, в които се въртят кючеци и се лее алкохол със съмнително качество до ранни зори, изтъкват от Сдружението на майките, предава КРОСС.