Атентат срещу Ахмед или побой срещу Октай?

МВР шефът смята, че това е хулиганска постъпка, облечена в политическа демонстрация

Това е изключително неприятен инцидент. Осъждаме тази постъпка, но също така трябва да осъдим и постъпката спрямо едно лице, което беше обезвредено. Всички видяхме изключително сериозно насилие, което показва в голяма степен политическата същност на ДПС, коментира пред bTV министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов

МВР шефът припомни, че във вчерашната декларация на ДПС те обявиха подкрепа за действията на делегатите, които окървавиха нападателя Октай Енимехмедов.

"От наличната техническа експертиза е видно, че с това оръжие не може да се извърши убийство. Той е искал да предизвика ефект като един вид политическа демонстрация", твърди Цветанов.

По думите му Октай е направил остра хулиганска постъпка, облечена с политическа демонстрация.

Министърът не пожела да дава оценка на работата на НСО, които по време на форума охраняваха лидера на ДПС.

"Не бих искал да давам оценка за НСО, защото няма да е коректно. Това, което знам от разговора с ген. Тодор Коджейков – те извършват цялостен анализ на ситуацията. Във вчерашния ден са правили възстановка на случилото се. Не е коректно да давам аз оценка. Ген. Коджейков ще излезе да запознае обществеността", обясни Цветанов.

Министърът отхвърли твърденията, че полицаите са закъснели 1 час и 15 минути, след като е бил подаден сигналът за инидента в НДК.

"Сигналът постъпва към 12,25 часа в 4 РПУ и веднага информацията е предадена на патрулите, които са в близост до НДК. В 12,30 часа колегите вече са вътре и са се отправили към мястото", каза министърът.

Той обясни, че е разговарял с Ахмед Доган в правителствена болница, веднага след инцидента.

"Беше изключително притеснен от всичко, което се беше случило. Аз го запознах с данните, които имахме към този момент. Единственото, което имах като цел, е да разговарям с него, да го запозная с наличната информация към момента и да го уверя, че правим всичко възможно за разследването", каза министърът.

Цветан Цветанов обяви, че е удовлетворен от всичко, което е постигнато с разследването към момента.

"Никой не е казал, че разследването за нападението над Ахмед Доган е приключило. Разчитам на експертизите, които излизат, защото техническото състояние за едно убийство могат да го кажат експертите и те го доказват", поясни МВР шефът.