Доклад за "Хизбулла" нямам, кълне се Плевнелиев

Действията на Скопие дават илюзия за велико минало, но не и за добро бъдеще, посочи президентът

Доклад за "Хизбула" нямам. Не съм виждал такъв. Не съм получавал такъв. Категорично отричам до мен да е достигал такъв доклад!

Това обяви президентът Росен Плевнелиев по повод появилата се миналата седмица информация в израелска телевизия, че външния министър Николай Младенов е представил доклад за атентата на летище Бургас на премиера на Израел, в който се посочва, че "Хизбула" стои зад атентата.

Държавният глава посочи, че на 5 февруари ще се проведе заседание на Съвета по национална сигурност, на който на фокус ще бъде точно атентатът.

Тогава президентът очаква доклади от външния и вътрешния министър за атентата на летище "Сарафово". Плевнелиев обеща на медиите максимална прозрачност от заседанието на КСНС.

По време на своя отчет за първата година от работата си като държавен глава, Росен Плевнелиев не подмина и темата за Македония.

"Манипулирането на историята и политиката, която води Скопие, са опасни, защото дават илюзията за велико минало, но не и за добро бъдеще", подчерта държавният глава. Той посочи, че страната ни подкрепя своята западна съседка и изпитва само добри чувства към Македония.

Именно подписването на договор за добросъседство между България и Македония е един от приоритетите на българския президент през настоящата 2013 година, посочи самият той.

В своята реч Росен Плевнелиев посъветва министрите да са "по–малко по трибуните, а повече по обектите". Той посочи, че трябва да има "приемственост и надграждане, а не партизански подход".

В хода на предстоящите избори държавният глава призова партиите да не обещават всичко, за да спечелят повече гласове. Освен това, ако решат да водят негативна кампания да помнят, че доброто име на България се изгражда с година, а може да се разруши за един ден.

По думите му парламентарните избори не бива да се превръщат в шок за икономиката на страната, защото точно тя, а не политиците, допринасят за благосъстоянието на хората.