Външно отрече за доклада на Младенов и "Хизбулла"

Разговорите са били за отбелязването на 70-годишнината от спасяването на българските евреи, заяви Весела Чернева

Няма предаден доклад за атентата в Бургас от българския външен министър Николай Младенов при посещението му в Израел, заяви пред БНР говорителят на МВнР Весела Чернева.

Тя подчерта, че наистина министър Младенов бе на посещение в Израел, на което са дискутирани двустранни въпроси. Освен това при своето посещение Николай Младенов е предал на своите партньори информация за отбелязването 70-годишнината от спасяването на българските евреи, тъй като те ще се включат в честването. Станало е дума и за българските работници, които заминават да работят там по двустранната спогодба между България и Израел.

"Резултатите от разследването все още не са готови да бъдат съобщени и не може да става дума за връчване на доклад", бе категорична Чернева, която посочи, че посещението е било планирано, а не внезапно.

Както е известно израелската телевизия Канал 2 съобщи, че докладът за атентата в Бургас, който българският външен министър Николай Младенов е занесал в Израел, хвърля вината за инцидента върху "Хизбула".

Министърът пристигна на изненадващо посещение в страната, за да уведоми премиера Бенямин Нетаняху и президента Шимон Перес за напредъка в разследването на терористичната атака в Бургас. При нападението загинаха петима израелски граждани и българин, посочват израелските журналисти.

Bulgariautre.bg припомня, че На 18 юли 2012 г. автобус с израелски туристи, кацнали преди минути на летище "Сарафово", станаха жертви на терористичен акт. При удара загинаха петима израелски граждани и българският шофьор на превозното средство. Пострадалите бяха общо 35.

Бомбата, която атентаторът-самоубиец използва, бе еквивалентна на три килограма тротил.