Шефове в НСО ще отнесат наказания заради "атентата" срещу Доган

Очакват се и организационни промени в службата

Допуснатият опит за покушение срещу Ахмед Доган ще донесе сериозни наказания на високопоставени шефове в НСО.

Вече е готов анализа на ръководство и какви пропуски е имало по време на конгреса на ДПС и до дни се очакват решенията и какви наказания е наложил и.д. началникът на службата ген. Тодор Коджейков, пише вестник "Сега".

Очаква се няколко офицери от службата да понесат наказания. Сред тях са началниците на сектори "Масови мероприятия" и "Народно събрание". Те са част от Първи отдел, който отговаря за личната охрана в службата.

Гардовете към тези два сектора е трябвало да гарантират сигурността не само на Доган, а и на останалите депутати в НДК. Гардове обаче са категорични, че досега не се е налагало охраната от парламента да пази партийни форуми. Факт е обаче, че след опита за покушение гардове от парламента бяха изпратени в НДК.

Ще има наказания и за шефовете на двете групи, които са били изпратени в Двореца на културата, но допуснаха нападателят да стигне до Доган. Според източници от президентството след анализа ген. Коджейков ще обяви и организационни промени. Една от тях е да се назначи шеф на Първи отдел.

Коджейков ще информира за предприетите мерки след инцидента и участниците в Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) на 5 февруари. Както вече и президентът Плевнелиев обяви, случаят ще бъде разглеждан на КСНС, доклади ще представят както от НСО, така и вътрешният министър Цветан Цветанов и новият прокурор Цацаров.