България зае отговорна позиция спрямо Македония

Не налагаме вето, не сме втора Гърция, категоричен е Плевнелиев

България пое една много отговорна позиция спрямо Македония и не е налагала вето на западната си съседка, обяви президентът Росен Плевнелиев в предаването "Лице в лице" по bTV.

"Напротив, европейските министри в Европейския съвет се обединиха около тезата, че добросъседството е важно, както и прогресът по отношение на демократичното развитие на Македония", посочи държавният глава.

Той бе категоричен, че страната ни не е втора Гърция спрямо позицията към Македония.

"България не води война, да не говорим, че е абсурдна тезата, че ние адресираме някакви вътрешни проблеми с оглед на идващите парламентарни избори", добави Плевнелиев и посочи, че позицията на България към Македония е била обсъдена на срещата с президентите Желю Желев, Петър Стоянов и Георги Първанов.

"И именно затова ние считаме, че отговорната позиция на България не е сега да мълчим и в хода на преговорите да налагаме вето. Напротив, за да сме максимално коректни и добронамерени - сега ще говорим. Ще посочим проблема, той беше много ясно адресиран.

Добросъседството като критерий, за да бъдем членове на едно и също семейство. Защото, ако ние искаме всички да бъдем членове на европейското семейство това означава да изповядваме неговите ценности. А една от висшите ценности е добросъседството като такова", категоричен бе държавният глава.