Над 18 000 нови българи през 2012 г.

Македонците - най-много, следват украинци и молдовци

18 081 души са получили българско гражданство през изминалата година с 84 издадени указа на вицепрезидента Маргарита Попова.

Това стана ясно днес на пресконференция на вицепрезидента Маргарита Попова за отчета на работата на Комисията по българско гражданство в чужбина и на Комисията по представяне на убежище за изминалата 2012 година.

Попова заяви, че българското гражданство не се свързва само с финансови измерения, а е знак за принадлежност към родината.

Българското гражданство е уважение към нормите и законите на страната и доказва това, че принадлежиш към една общност и трябва да се съобразяваш с нея, отбеляза вицепрезидентът.

Според нея "човек трябва да обича една държава, да я усети като своя и да разбере, че може да живее там и да се развива. Но той трябва да разбере, че тази страна има закони и те трябва да се спазват".

Най-голяма част от придобилите българско гражданство за 2012 г. са от Македония – 8185 души, следвани от Молдова и Украйна.
881 са новите граждани на страната ни от Руската федерация, а от Сърбия – 604 лица.
През 2012 година са издадени 60 укази за възстановяване на българско гражданство за 607 лица.
Общо 136 души са се освободили от българско гражданство с издадени 14 укази, а 9 лица са отменили неутрализацията си с издадени 4 укази.