Проучват птиците в Черно море по европроект

Мисия Бургас

23-01-2013, 15:09

Снимка:

БДЗП

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Над 210 хил. птици зимуват в Бургас

Първото плаване на еколозите бе по маршрута Созопол-Резово-Созопол

Орнитолози от Бургаско започнаха проучване на птиците в Черно море. Първото плаване на екип на БДЗП и доброволци за проучване на пернатите в региона бе осъществено по маршрут Созопол-Резово-Созопол. Проучването е с еврофинансиране по проект "Подготовка за идентифициране на Орнитологично важни места по южното черноморско крайбрежие".

"Първото плаване в търсене на целевите видове на проекта – средиземноморския буревестник и средния корморан бе проведено по маршрут Созопол-Резово-Созопол, като бяха осъществени два успоредни трансекта – един на 8 км от бреговата линия и един на около 3 км от брега. Плаването продължи 10 часа", обясниха от екипа.  

Еколозите успели да наблюдават струпването на зимуващи средни и обикновени корморани по скалите около залива на Созопол и на Змийския остров. Освен това орнитолозите наблюдавали и 4 вида часйки -  средиземноморска жълтокрака, речна, малка черноглава и чайка буревестница.

"Регистрирани бяха представители на видовете черногуш гмуркач и голям гмурец. Любопитно беше наблюдението на малка група чучулиги, летящи над морето от юг на север на около 8 км от брега. По време на проучването не бяха видяни буревестници, но затова пък в късния следобед група обикновени делфини  игриво ни придружаваха като скачаха и се състезаваха с носа на нашата лодка", допълниха природозащитниците. 

Освен на юг еколозите ще наблюдават приците и на север по маршрута Каварна-Шабла.