България е пример за финансова стабилност, смята Плевнелиев

Президентът отбеляза напредъкът на България в различни области на среща с чуждестранни политици в София

България е пример за финансова стабилност с държавен дълг под 15% от БВП и дефицит от 0,5%. Това каза президентът Росен Плевнелиев на прием с чуждестранни посланици в София.

Плевнелиев посочи, че кредитният рейтинг на България беше повишен през 2012 г., а страната ни се изкачи с 12 места в света в класацията за конкурентоспособност. Постигнат е видим напредък в ключови реформи, сред които административната, водната, правосъдие и вътрешни работи, отбрана и сигурност.

Изборът на нов ВСС, КС и главен прокурор беше извършен съгласно новите процедури, които позволяват създаването на конкурентоспособност и прозрачност в условията на състезателност, заяви Плевнелиев. Той подчерта, че в президентството са казали решително "не" на зависимостта от тоталитарния режим и категорично "да" на гласа на младите и на гражданското общество. Като пример посочи назначаването на много млади хора в президентската институция.

За енергийната област президентът посочи, че България е силна, само когато е свързана с ефективна енергийна мрежа. Затова строим магистрали, жп линии, мостове, газови и водни връзки, цифрова и енергийна инфраструктура. За първи път енергийната ефективност и енергийната диверсификация бяха поставени като национални стратегически приоритети. През 2012 г. беше постигнат радикален пробив в енергийната диверсификация, каза Плевнелиев и даде за пример договорените интерконекторни връзки, новите газови трасета и националната програма за енергийна ефективност, която набира все по-голяма скорост.