Психолози: Ще има още семейни убийства

Животът

24-01-2013, 09:41

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Психиатър за бащата-убиец: В лудостта си е мислел, че ги спасява

Рискови групи са хора с финансови трудности, тежки заболявания и останали без работа

Психолози прогнозират още семейни убийства като тези в София и в Пловдив. Всекидневният стрес, финансовите проблеми и липсата на бъдеще - това са част от причините за подобни инциденти.

Мълчание и отчаяние - това са причините човек да прояви агресия и към себе си, и към най-близките си, твърдят психолози.

“Това е вид ирационално поведение, което обръща ценностите и се приема като изцеление. Защо да ви оставя вие да страдате. И в този случай самоубийството е групово. “Решението е да ви помогна, да не ви оставя с моите проблеми и моите дългове”, обясни пред bTV Йорданка Енева, психолог.

В най-рисковите групи според психолозите попадат хората със сериозни финансови проблеми, с тежки заболявания или онези, които наскоро са загубили близък човек. Най-сериозни проблеми обаче имат хората без постоянен доход и работа.

Липсата на време за най-близките и неспособността за споделяне на проблемите също са сред причините, които отключват силни депресивни състояния.

Психологът обясни, че видим ли човек, който е по-тъжен или човек, който е занемарил външния си вид, а го познаваме като по-различен, първото за което можем да помислим е - той вероятно е влязъл в депресивен период и да се опитаме да му помогнем.

Правила и рецепти няма, но винаги помагат разговорите с най-близките, а в по-тежките случаи - и със специалист.