Жестокото лице на анорексията

Животът

24-01-2013, 19:00

Снимка:

Daily Mirror

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Най-шантавите диети в историята

Съмнителни диети за отслабване

Круша и бисквита на ден, за да стигнеш ужасяващите 29 кг

Когато Лесли Пиндер (42) от Брекън, Поуис постъпва в болница и къса с дългогодишния си приятел, тя не подозира, че това ще се отрази на двете й дъщери и особено на по-голямата – Кийра.

Сега майката вини себе си за анорексията, която откриват на дъщеря й. През 2011 г. Кийра тежала едва 29 килограма, като лекарите едва успяват да я спасят.

"Дейли мирър" публикува историята на една майка, вглъбена в собствените си проблеми, съжаляваща, че не е имала време да обърне внимание на децата си.

Всичко започнало през декември, 2008 г., когато Лесли е откарана в болница със стомашни спазми. Наложило се да й направят животоспасяваща операция. През следващите три години, тя продължила да се лекува, като често постъпвала в болница.

През това време, дъщерите й първоначално стояли с баща си, с когото Лесли е разведена от 15 години, но по-късно за тях се грижел приятелят й. Но Лесли разбрала, че докато децата й били в къщата му, там не е имало никаква храна.

Кийра се научила да прескача храненията, живеела на салати и миниатюрни порции за вечеря. В рамките на осем месеца, момичето от 51 кг станало ужасяващите 39.

Ядяла по една круша и по една бисквита на ден, но тренирала като луда. Казвала на майка си, че ще учи до късно, но всъщност тайно излизала да тича.

Лесли се разделила с приятеля си, но нейният стрес и сълзи се отразили на психиката на децата й.

"Всеки път, когато забелязвах, че Кийра бута настрани чинията с ядене, аз я молех да яде, тъй като е само кожа и кости, но тя казваше, че яде много в колежа. Нямах идея, че тя се мери по четири пъти на ден и избягва храната", споделя майката.

Лесли все я питала какво става, но Кийра все отговаряла, че е под стрес, понеже има изпити. Една от учителките на Кийра обаче я извикала, за да й съобщи ужасяващия факт, че детето й е болно от анорексия.

Година по-късно, през септември 2009 г., Кийра заминала да учи зоология в университета в Кардиф, но осъзнавайки, че е твърде болна, за да се справи с всичко, през декември се връща у дома.

"Моето мило малко момиче изглеждаше така, сякаш умира. Беше по-тънка от клечка, а всичките й кости бяха изпъкнали", споделя с ужас и сълзи в очите майката.

Тя завежда Кийра в болница, но там грижите се свеждали до това да я принуждават да се храни. След шест седмици я изписват, но неизлекувана. Момичето дори преустановило опитите да се храни.

До юни 2011 г. Кийра се свива до шокиращите 29 килограма. Тя била толкова слаба, че едва ходела.

В специализирана клиника, под наблюдението на лекари, Кийра най-сетне получила качествена здравна помощ. Освен, че я насърчавали да наддава тегло, персоналът я и съветвал.

След девет седмици лечение, Кийра успяла да качи шест килограма и й било позволено да се върне вкъщи.

Сега, година и половина по-късно, Кийра тежи 41 кг, като цели да достигне 46.

"Колкото по-рано се помогне, толкова по-добре, наблюдавайте децата си, а не себе си", заключава днес майката на Кийра - Лесли.