Как да разчетем сигналите на жаждата

Животът

25-01-2013, 06:00

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Лечението с вода тотален хит, помагало за всичко

Колко течности са необходими за поддържането на водно-солевия баланс

Усещането за жажда е мозъчен сигнал за това, че в кръвта се е повишило съдържанието на соли и тази концентрация трябва да се разреди, пише "Здраве.бг".

Но важно е не просто да се пият течности, а това да се прави правилно. Наднорменото количество течност влошава храносмилането и създава допълнително натоварване върху сърдечносъдовата система, бъбреците и води до бърза умора.

Колко течности са необходими за поддържането на водно-солевия баланс?

* При минимално физическо натоварване – 2,5-3 литра течности (но заедно с тези, приемани чрез храната).

* При физическа работа със средна тежест – до 5 литра.

* При тежка работа на открито – до 6,5 литра.

Не забравяйте за ябълките и за останалите плодове и зеленчуци. Така например, ако сте изяли половин килограм ябълки, това се равнява на около половин литър течност.

Специалистите препоръчват на хората, които живеят в региони с по-топъл климат, да пият чай, а не вода, защото той увеличава отделянето на слюнка и премахва сухотата в устата.

Също така е важно заедно с водата да се консумират плодови и зеленчукови сокове или техните екстракти.

Мнозина предпочитат да задоволяват жаждата си с минерална вода. Но тя не винаги е препоръчителна при заболявания на храносмилателния тракт, сърдечносъдовата система и пикочните пътища, а също така и при нарушения в обмяната на веществата. По-високото минерализирано съдържание в нея може да има нежелателни последици.

Софийските и горнобанските минарални води са алкални и частично неутрализират стомашния сок, което помага при гастрити и язви, но при постоянно пиене сокът се увеличава и полезният ефект от водата изчезва.

Ако в този момент болният спре да пие вода, състоянието му ще се влоши. Това важи и за здравите хора - те товарят организма си с големи количества вещества, които трябва да бъдат изхвърлени.

Така че не бива да се заменя чешмяната вода изцяло с минерална. Или ако много държите на вкуса на минералната - поне сменяйте марките през няколко седмици.

Ако се страхувате от градската канализация - сложете филтър на чешмата или преварявайте водата.

Минералната вода е противопоказна при редица заболявания - туберкулоза, изтощение, кръвоизливи, болести в остър стадий, всички инфекции, напреднала хипертония и атеросклероза, тумори, уремия, някои бъбречни болести, паразити, тежка форма на цироза и диабет, след операция от язва.

Затова - не забравяйте да употребявате прясна питейна вода или т.нар. изворна вода, като не ги заменяте изцяло с минерална, която оказва лечебен ефект само при нейното правилно дозиране и пиене не повече от два месеца, след което трябва да се редува с чешмяна или изворна./edna.bgСнимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"